NA DAN IRSKOG REFERENDUMA

Konferencija o pristupanju RH u EU već 2. listopada

15.09.2009 u 19:50

Bionic
Reading

Švedsko Predsjedništvo Europske unije sazvalo je Međuvladinu konferenciju za nastavak pristupnih pregovora Hrvatske s EU za 2. listopada, stoji u pismu koje je danas poslijepodne Jadranka Kosor primila od Fredrika Reinfeldta, predsjednika Vlade Švedske

ZAGREB - Odgovor je to Švedskog Predsjednišva EU na pismo koje je Jadranka Kosor poslala u iz Ljubljane, nakon sastanka sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom.

'Nakon obavljenih konzultacija s Republikom Slovenijom i s razumijevanjem da su jamstva koja je Republika Hrvatska dala dovoljna za dizanje njenih rezervi za otvaranje i zatvaranje pregovaračkih poglavlja povezanih s rezervama Slovenije glede prejudiciranja granice između Hrvatske i Slovenije, švedsko Predsjedništvo će stoga 2. listopada 2009. sazvati Međuvladinu konferenciju kako bi se nastavili pristupni pregovori Hrvatske s EU', poručio je Fredrik Reinfeld u ime švedskog Predsjedništva.

EU summit u Sarajevu

EU, u slučaju uspjeha s Hrvatskom, planira sljedeće godine održati isummit šefova država ili vlada EU i zapadnog Balkana vjerojatno uSarajevu, gdje bi EU naglasio uspjeh u stabiliziranju regije, ahrvatsko članstvo u EU bila bi kruna tog uspjeha.

Švedsko Predsjedništvo primilo je na znanje i da su se obje strane usuglasile nastaviti pregovore podrazumijevajući da granični spor ili predaju arbitražnom sudu ili sklope dvostrani ugovor o zajedničkoj državnoj granici u skladu s glavnim prioritetima izraženim u Pristupnom partnerstvu s Hrvatskom i s namjerom da ih ispune. Nastavak pregovora između Hrvatske i Slovenije o graničnom sporu bit će sazvan istodobno s Međuvladinom konferencijom.

Švedsko Predsjedništvo ujedno podrazumijeva da oba pisma predstavljaju sastavni dio pristupnih dokumenata Međuvladine konferencije o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.

Hrvatska će 2. listopada otvoriti ili zatvoriti pregovore u više od deset poglavlja. To je bio i dio dogovora postignutog u Ljubljani u petak, s kojim su sada upoznate sve države članice EU, saznaje Jutarnji list iz više diplomatskih izvora EU.

Pregovori će se nastaviti temelju posljednjeg prijedloga povjerenika EU za proširenje Ollija Rehna, ne onoga koji je Hrvatska prihvatila, nego onoga u kojem su dodani slovenski amandmani. Na tom bi sastanku sudjelovao i predstavnik EU, ili povjerenik Rehn ili švedski šef diplomacije Carl Bildt.

Dio plana bio je da će se do kraja godine održati još najmanje dvije Međuvladine konferencije i RH doista može ove godine otvoriti sva poglavlja i zatvoriti većinu njih. Onda bi se već u proljeće, u najboljem scenariju, mogli zaključiti pregovori.

Naravno, svi ovi planovi EU izrađeni su kao pozitivni scenariji za koje je bitno da se Zagreb i Ljubljana pridržavaju dogovora te da i referendum o Lisabonskom sporazumu u Irskoj uspije. Nije slučajno i Međuvladina konferencija s Hrvatskom planirana upravo za dan kada se u Irskoj održava drugi referendum o Lisabonskom sporazumu.

Carl Bildt i Olli Rehn izrazili su u Bruxellesu uvjerenje da će Hrvatska i Slovenija održati atmosferu povjerenja. Na pitanje Jutarnjeg imaju li jamstva da Slovenija bilateralne sporove više neće koristiti za nove blokade, Bildt je odgovorio: 'Mislim da imamo situaciju u kojoj su i Hrvatska i Slovenija pobjednice. Moj je dojam da je između ključnih osoba koje se time bave, uspostavljeno povjerenje, i smatram to vrlo obećavajućim za budućnost'.