ZLOČINAC NA SLOBODI?

Konačne presude Mrkšiću i Šljivančaninu

05.05.2009 u 09:55

Bionic
Reading

Žalbeno vijeće Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) izreći će pravomoćnu presudu Mili Mrkšiću i Veselinu Šljivančaninu. Osuđeni su za pokolj na Ovčari u studenome 1991.

DEN HAAG - Prvostupanjsko vijeće Haškog suda 27. rujna 2007. osudilo je bivšeg zapovjednika Operativne skupine Jug JNA Milu Mrkšića na 20 godina zatvora, a majora Veselina Šljivančanina na pet godina. Treći zapovjednik u skupini vukovarske trojke, kapetan Miroslav Radić, oslobođen je optužbi.

Presuda je izazvala negativne reakcije hrvatske javnosti i vlasti.

Sudsko vijeće u presudi je ustvrdilo da na Ovčari nisu ubijeni civili, nego ratni zarobljenici dovedeni iz vukovarske bolnice. Također, ustvrdili su i da su ubojstvo 194 osobe izvele Teritorijalna obrana (TO) i srpske paravojne snage. Stoga su optuženi oslobođeni optužbe izravne odgovornosti za pokolj i odvođenje oko 300 osoba iz vukovarske bolnice na Ovčaru, gdje ih je pobijeno najmanje 264.

Haško tužiteljstvo žalilo se na presudu i zatražilo kaznu doživotnog zatvora. Na presudu su se žalili i branitelji Mrkšića i Šljivančanina koji su tražili oslobađajuću presudu.

Ukoliko Žalbeno vijeće potvrdi presudu, Veselin Šljivančanin moći će odmah napustiti Haag, jer je već 'odležao' kaznu na koju je osuđen.