ZLOČINAC NA SLOBODI?

Konačne presude Mrkšiću i Šljivančaninu

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 05.05.2009 13:22
  • Objavljeno 05.05.2009 u 09:55
Veselin Šljivančanin

Veselin Šljivančanin

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Žalbeno vijeće Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) izreći će pravomoćnu presudu Mili Mrkšiću i Veselinu Šljivančaninu. Osuđeni su za pokolj na Ovčari u studenome 1991.

DEN HAAG - Prvostupanjsko vijeće Haškog suda 27. rujna 2007. osudilo je bivšeg zapovjednika Operativne skupine Jug JNA Milu Mrkšića na 20 godina zatvora, a majora Veselina Šljivančanina na pet godina. Treći zapovjednik u skupini vukovarske trojke, kapetan Miroslav Radić, oslobođen je optužbi.

Presuda je izazvala negativne reakcije hrvatske javnosti i vlasti.

Sudsko vijeće u presudi je ustvrdilo da na Ovčari nisu ubijeni civili, nego ratni zarobljenici dovedeni iz vukovarske bolnice. Također, ustvrdili su i da su ubojstvo 194 osobe izvele Teritorijalna obrana (TO) i srpske paravojne snage. Stoga su optuženi oslobođeni optužbe izravne odgovornosti za pokolj i odvođenje oko 300 osoba iz vukovarske bolnice na Ovčaru, gdje ih je pobijeno najmanje 264.

Haško tužiteljstvo žalilo se na presudu i zatražilo kaznu doživotnog zatvora. Na presudu su se žalili i branitelji Mrkšića i Šljivančanina koji su tražili oslobađajuću presudu.

Ukoliko Žalbeno vijeće potvrdi presudu, Veselin Šljivančanin moći će odmah napustiti Haag, jer je već 'odležao' kaznu na koju je osuđen.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi