zbog granice na moru

Komšić u prvom intervju nakon pobjede: Tužit ću Hrvatsku!

08.10.2018 u 16:55

Bionic
Reading

Noćas nakon proglašenja rezultata na izborima u BiH HRT-a je dobio ekskluzivni intervju s novim članom Predsjedništva BiH, kandidatom Demokratske fronte Željkom Komšićem koji je pobijedio Dragana Čovića kao predstavnik iz reda hrvatskog naroda

U razgovoru za HRT, između ostalog, Komšić je poručio kako će tužiti Hrvatsku.

'Imamo pravo tužiti Republiku Hrvatsku Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu, jer je dva puta prekršila kao država Međunarodnu konvenciju o pravu mora povlačenjem morske granice. Zašto se to veže za Pelješki most? Zato što to koristite kao adut, nećete utvrditi granicu na moru, nećete ispoštovati čak sporazum Tuđman-Izetbegović o morskoj granici', rekao je Komšić i zaključio:

'Jer da poštujete taj sporazum, znate preko kojeg mora bi išao taj Pelješki most - preko BH mora, rekao je Komšić HRT-u.

Podsjetimo, Komšić je pobijedio u utrci za hrvatskog člana predsjedništva BiH, osvojivši 45.000 glasova više od glavnog konkurenta Dragana Čovića, pokazuju u ponedjeljak podaci izbornog povjerenstva nakon 80 posto prebrojanih listića. Za kandidata Demokratske fronte Komšića glasalo je više od 168 tisuća, a za predsjednika HDZ BiH Čovića nešto manje od 123 tisuće birača.

  • +7
Željko Komšić Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U postocima, Komšić osvaja 51 posto, a aktualni hrvatski član predsjedništva Čović 37 posto glasova. Na ishod izbora ne može utjecati ni oko 24 tisuće glasova Hrvata iz BiH koji žive u inozemstvu i mogli su glasati putem pošte.

Cijeli intervju s Komšićem bit će emitiran u HRT-vom Dnevniku u 19 sati.