kod prijedora

Komarica u Briševu: Rasvijetliti najveći zločin nad Hrvatima u ratu u BiH

25.07.2020 u 21:04

Bionic
Reading

Banjolučki biskup Franjo Komarica predvodio je u subotu misu za 67 hrvatskih civila koje su pripadnici srpskih snaga pobili na početku rata 1992. u mjestu Briševu u prijedorskoj općini u BiH, što je najveći pojedinačni zločin počinjen nad Hrvatima u posljednjem ratu. Istaknuvši da zločin nije zaboravljen tek zahvaljujući predstavnicima crkve i stradalničkih udruga, banjolučki ordinarij je u propovijedi pozvao da se nakon 28 godina od zločina konačno rasvijetli istina o stradanju hrvatskih mučenika.

Stradali su nevini ljudi bez ikakve krivnje, istaknuo je biskup Komarica. Pozvao je ipak na pomirenje i praštanje.

Predsjednik udruge "Dom Briševo - Dobri" Zdravko Marijan izjavio je da se u Briševo vratila tek jedna obitelj od prijeratnih 370 Hrvata.

“To je najveće hrvatsko stratiše u Bosni i Hercegovini ali se, nažalost, osjećamo zapostavljenima. Na komemoraciju ne dolaze visoki dužnosnici. Ubojstvo civila, ubojstvo djece i nemoćnih je ratni zločin. To je uvijek ratni zločin bez obzira tko su počinitelji, a tko su žrtve", rekao je Marijan.

U napadu na Briševo koji su 24. i 25. srpnja izveli pripadnici 5. Kozaračke brigade i 6. Krajiške brigade iz Sanskog Mosta Vojske Republike Srpske ubijeno je 67 hrvatskih civila. Po podacima hrvatske strane stradale su čitave obitelji Matanovića, Buzuka, Ivandića, Marijana, Mlinara i Komljena. U pokolju su ubijeni i otac Mladen Matanović, te dva sina: 14-godišnji Ervin i 18-godišnji Johan Matanović.

Tužiteljstvo BiH podignulo je 2015. godine optužnicu protiv visokih srpskih časnika Branka Basare i Nedjeljka Aničića za zločine počinjene nad Hrvatima Briševa, ali i druge zločine nad Bošnjacima u prijedorskoj općini. Njih dvojica nedostupni su pravosuđu BiH jer se skrivaju u Srbiji.