SUZDRŽANA HNS-OVKA

Komadinini SDP-ovci ipak podržali Zakon o regionalnom razvoju

02.12.2014 u 11:03

Bionic
Reading

Iako im je sugerirano da se usprotive Zakonu o regionalnom razvoju, SDP-ovci iz Primorsko-goranske županije jutros su pri glasovanju podržali ovaj zakon, međutim redove vladajuće koalicije ipak je malo razjedinila HNS-ova Nada Turina Đurić jer je bila suzdržana

S 83 glasa za, 30 protiv i jednim suzdržanim Sabor je jutros donio Zakon o regionalnom razvoju kojim se među ostalim uvodi jedinstven sustav ocjenjivanja i razvrstavanja jedinica lokalne i područne samouprave prema indeksu razvijenosti te veća pravednost u potpori najmanje razvijenim jedinicama i područjima.

Podsjetimo, zakon iz resora potpredsjednika Vlade i ministra regionalnog razvoja Branka Grčića već tjednima izaziva niz kritika. Zbog njega se na noge digla oporba, ali i dio vladajuće koalicije poput IDS-a. Zbog njega su u Zagrebu prosvjedovali i Gorani, a vladajućima je zaprijetilo i to da ostanu bez potrebne većine s obzirom da je riječki SDP svojim zastupnicima sugerirao da ne glasaju za njega.

Predsjednik riječkoga gradskog odbora SDP-a i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel u nekoliko je navrata javno govorio o štetnosti ovog i Zakona o financiranju lokalne samouprave za jedinice lokalne samouprave.

Tako je na posljednjoj redovitoj konferenciji za novinstvo u svojstvu gradonačelnika prošlog tjedna istaknuo da će Zakon o porezu na dohodak znatno smanjiti prihode općina i gradova te predložio da im se putem zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave nadoknadi dio tih prihoda.

Obersnel je upozorio da su smanjenja prihoda u proračunima općina i gradova, zbog primjene novih zakonskih odredbi, između sedam i 10 posto, a da u Rijeci dosežu 50 milijuna kuna.

Međutim iako su Vladi kritike jučer stigle iz vlastitih redova, čini se da je sve riješeno sinoćnjom telefonskom sjednicom Vlade, na kojoj su se uglavili amandmani kojima se nastojalo primiriti uzburkane duhove.

Tako će se za područja s razvojnim posebnostima koristiti i demografski kriterij, granica za manja urbana područja spušta se na 10 tisuća stanovnika, a razdoblje između dva postupka ocjenjivanja jedinica temeljem indeksa razvijenosti skraćuje se sa sedam na pet godina.

Tako nešto podržali su SDP-ovci iz Primorsko-goranske županije, no ne i HNS-ova Nada Turina Đurić iz spomenute županije te je bila suzdržana.

Riječkim SDP-ovcima problem je stvarao i Zakon o financiranju lokalne samouprave, međutim on je uz tanku većinu ipak izglasan.

Za je bilo 77 zastupnika, 31 je bio protiv, a jedan je bio suzdržan. Ovaj put HNS-ova Nada Turina Đurić, kao ni jedan od SDP-ovaca iz Primorsko-goranske županije, Luka Denona, nisu uopće zabilježili svoj glas.