PROTIV ŽILET ŽICE

Komadina: Europa je kapitulirala, ovdje i 'tudi tukaj', na Rupi i na Kupi

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 20.12.2015 16:05
  • Objavljeno 20.12.2015 u 16:02
  • +2

Obersnel i Komadina na mirnom prosvjedu ukrasili žilet žicu božićnim kuglicama

Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic

Članovi primorsko-goranske Županijske skupštine te gradonačelnici i načelnici iz Primorsko-goranske županije, kojima su se pridružili lovci i pojedinci s hrvatske, ali i sa slovenske strane granice, u nedjelju su kod malograničnog prijelaza Lipa-Novokračine mirno provjedovali zbog podizanja opasnih žičanih ograda uz zelenu granicu na području Liburnije i Gorskog kotara.

Tako su, u skladu s prethodno jednoglasno usvojenim zaključcima Županijske skupštine, slovenskoj Vladi odaslali poruku o neprihvatljivosti podizanja žičanih barijera, to jest „žilet –žice“ koja dijeli ljude, a na kojoj stradavaju životinje.

Sudionici prosvjeda okitili su žicu ukrasnim kuglicama, zastavom EU, svijećama s hrvatskim grbom, crnim florom.

Predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić rekao je da smo nedavno slavili ulazak Hrvatske u Europski uniju, a da smo sada „dobili žicu.“ U ovom kraju s obje strane njegujemo slobodu, dostojanstvo, jednakost i solidarnost, a te su vrijednosti, rekao je, sa žicom dovedene u pitanje. „Naši krajevi, bilo slovenski, bilo primorsko-goranski ili istarski su navikli na te vrijednosti, tako da ova žica dijeli jednu licemjernu Europu od ove naše Europe u malom“, rekao je Fabijanić i pozvao da se žica što prije ukloni.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je da je „Europa kapitulirala, ovdje i 'tudi tukaj', na Rupi i na Kupi.“ Obratio se slovenskim vlastima, kako je rekao, jednom od kršćanskih zapovijedi, ne čini drugome, što ne želiš da drugi čini tebi, te je, pitao prijatelje Slovence, kako bi se osjećali da im žicu postave Talijani ili Austrijanci i da ih ograde od ostatka EU.

Komadina je pozvao na dostojanstvo i mir, kako se nikome na opasnoj žici ne bi što dogodilo, dodavši da za sada na žici stradava divljač.

„Ovo je slobodan, tolerantan kraj, zajedno smo se borili od 2. svjetskog rata, zajedno bi trebali i ovo prevladati i smatram da će razum u Sloveniji pobijediti“, rekao je Komadina i pozvao slovenske vlasti da uklone žicu.

Načelnik Matulja, u kojima se nalazi granični prijelaz Lipa-Novokračine, Mario Ćiković rekao je da je žica apsolutno neprihvatljiva. „Sada je ispred nas žica, ona dijeli stanovništvo, koje je u pograničnom području i slovensko i hrvatsko“, rekao je naglasivši da se imanja pograničnih mještana nalaze s obje strane žice i da oni sada ne mogu prići svojim posjedima. Ćiković je također naglasio da je, na dobrobit sviju, žicu potrebno što prije ukloniti.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da je Europa odahnula rušenjem zida koji je umjetno dijelio istok i zapad, a da se sada u 21. stoljeću unutar EU ponovno događa isto, da pojedine vlade ponovno stvaraju umjetnu podjelu i onemogućavaju normalan protok ljudi.

Ova žica je negacija zajedništva u Europi, negacija slobode i solidarnosti, rekao je Obersnel i pozvao prijatelje iz Slovenije da i oni dignu glas. Dodao je da ga dodatno opterećuje što je osobno dijelom slovenskih korijena pa osim revolta, osjeća i određenu dozu srama zbog poteza slovenske Vlade. Dodao je da smatra da većina Slovenaca ne podržava žicu te je pred okupljenima pročitao nekoliko stihova iz slovenske pjesme „Hej brigade.“

Nakon prosvjeda, župan Komadina predao je djelatnicima policije s obje strane granice prigodne darove, čestitajući im predstojeće blagdane.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!