'PREVLADALI SMO JAZ'

Kolinda Grabar Kitarović u Njemačkoj podijelila povelje za domoljublje

10.02.2020 u 19:51

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja boravi u radnom posjetu Njemačkoj, uručila je hrvatskim udrugama povelje Republike Hrvatske te se susrela s hrvatskim i njemačkim gospodarstvenicima, priopćila je glasnogovornica Ivana Crnić

Povelje Republike Hrvatske za domoljublje, dugogodišnji volonterski rad na očuvanju hrvatske kulture, jezika, običaja te za promociju i ugled RH i njezine suradnje sa Njemačkom predsjednica Grabar-Kitarović uručila je Hrvatskoj kulturnoj zajednici Mainza, Hrvatskoj kulturnoj zajednici Wiesbaden, Hrvatskom europskom kulturnom društvu Frankfurt, Njemačko-hrvatskom društvu Mainz, Udruzi Livanjska zajednica Frankfurt, Hrvatskoj kulturnoj zajednici Mannheima, Hrvatskoj zajednici Hercegovina Stuttgart, FC Posavina Frankfurt, FC Croatia Frankfurt i Zavičajnoj udruzi sv. Ivan Ričice.

Za zasluge u izgradnji suverene hrvatske države promicanjem međunarodnog položaja i ugleda RH, te njezinih odnosa s drugim državama predsjednica Grabar-Kitarović dodijelila je odlikovanje Red Ante Starčevića mr. sc. Michaelu Haußneru, a Karla Müllera odlikovala je Redom Ante Starčevića za osobite zasluge i doprinose u uspostavljanju, održavanju i promicanju samostalne, neovisne i suverene RH kao i njezinog međunarodnog položaja i ugleda.

U obraćanju je predsjednica Grabar-Kitarović kazala da je dodjelom ovih priznanja na simboličan način željela zaokružiti svoj predsjednički mandat u kojem je osobitu pozornost posvetila iseljenoj Hrvatskoj, Hrvatima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji su svoj zavičaj zamijenili životom izvan Domovine.

  • +7
Kolinda Grabar Kitarović dodijelila odlikovanja Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Zahvalivši svim iseljenicima što su joj tijekom mandata davali potporu i radili zajedno sa njom na što snažnijem povezivanju iseljene i domovinske Hrvatske, predsjednica Grabar-Kitarović podsjetila je kako od početka mandata inzistira na obnovi do tada zapuštenih odnosa s iseljeništvom.

'Premda nas još mnoge zapreke muče na tom putu, upravo zahvaljujući naporima vaših zajednica i udruga, proteklih godina svjedočimo i povratničkim postignućima, ali i gospodarskim i društvenim vezama kojima smo prevladali jaz između iseljeničke i domovinske Hrvatske', dodala je predsjednica.

  • +4
Kolinda Grabar Kitarović navija za hrvatske vaterpoliste Izvor: Cropix / Autor: Vladimir Dugandzic / CROPIX

Vaše su udruge čuvari domoljublja, mjesto susreta s ljudima koji su dijelili slične sudbine i u kojima se čuva hrvatski duh kroz generacije, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović posebno pohvalivši trud na očuvanju nacionalnog duha i kulture među mladih generacijama koji odrastaju u svijetu suvremenih tehnologija. Naposljetku, zahvalila je hrvatskim iseljenicima što i danas njeguju i osnažuju gospodarske i kulturne veze njemačkog i hrvatskog naroda.

Radni posjet Njemačkoj predsjednica Grabar-Kitarović nastavila je susretom s njemačkim i hrvatskim gospodarstvenicima u Mainzu, čime je zaključila sadržajan i plodonosan 'Dan hrvatskoga gospodarstva', upriličen u prigodi predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije, zaključila je glasnogovornica Krnić.