TOMISLAV KARAMARKO

'Kolinda Grabar Kitarović je najbliže nominaciji'

27.05.2014 u 19:05

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko potvrdio je u utorak da je Kolinda Grabar Kitarović najozbiljniji HDZ-ov predsjednički kandidat i da je najbliže nominaciji.

"Ona je naš najozbiljniji kandidat. Znate da ona ima obveze prema NATO-u koje mi respektiramo. Uz još dvojicu gospode, koji su kandidati, mislim da je ona najbliže toj nominaciji", izjavio je Karamarko u Bruxellesu, gdje sudjeluje na sastanku čelnika Europske pučke stranke, koji su okupili uoči neformalnog summita EU-a, na kojem će se raspravljati o rezultatima europskih izbora.

Na upit je li Željko Reiner jedan od te dvojice kandidata, Karamarko nije želio odgovoriti. "Ne bih sad o imenima jer smo se dogovorili da nećemo još o tome. Osim toga imam obvezu i prema predsjedništvu HDZ-a, koje će donijeti konačnu odluku", rekao je.

Upitan hoće li HDZ, koji traži prijevremene parlamentarne izbore, pokušati te izbore dobiti na slabostima Kukuriku koalicije, Karamarko je rekao da to ne bi bilo veliko umijeće.

"Dobiti izbore na slabostima Kukuriku koalicije i nije baš neko umijeće. Oni su toliko slabi da vjerujem da bi i puno slabije stranke od HDZ-a mogle dobiti te izbore. Međutim, mi idemo afirmativno, čak ne uživamo u svemu ovome što im se događa. Voljeli bismo da su oni uspješniji zbog svih nas, zbog situacije u državi. Nažalost, oni su takvi kakvi jesu i bilo bi dobro da odu što prije", rekao je Karamarko.

Karamarko je izrazio zadovoljstvo pobjedom pučana i u Hrvatskoj i EU-u, dodajući da HDZ podržava bivšeg luksemburškog premijera Jean-Claudea Junckera kao kandidata za predsjednika Europske komisije.

Dobar rezultat euroskeptičnih stranaka Karamarko je objasnio krizom i gospodarskim prilikama u pojedinim zemljama, a te stranke bi mogle početi gubiti potporu poboljšanjem situacije.

"Ideja Europe je definitivno najbolja koja se mogla dogoditi ovom dijelu svijeta. Prema tome, većina Europljana nisu euroskeptici", rekao je predsjednik HDZ-a.