KRALJICA PROTOKOLA

Tko je tajnovita desna ruka Kolinde Grabar Kitarović?

10.02.2015 u 12:28

Bionic
Reading

Iako je Kolinda Grabar Kitarović najavila kako će svoj najuži tim predstaviti tek po preuzimanju dužnosti, jučer je na službenom profilu na Facebooku postavila fotografiju svog prvog radnog dana u Vili Prekrižje. Uz nju je, osim već dobro znanih lica - Jadranke Jureško Kero i Mladena Pavića, bila i javnosti slabo poznata Natalija Hmelina. Riječ je o budućoj šefici protokola i osobi koja je bila bliska suradnica nizu HDZ-ovih ministara

Četrdesetogodišnja Hmelina koja će, prema neslužbenim informacijama, biti zadužena za protokol u uredu buduće predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, istim se poslom više od dvije i pol godine bavi u Hrvatskom saboru. Ondje ima status savjetnice i zaposlena je u Uredu za protokol.

Karijeru je započela statusom diplomatkinje u Ministarstvu vanjskih poslova. Ondje je došla 1999., dvije godine nakon što je posao u Ministarstvu napustila njezina sadašnja šefica Kolinda Grabar Kitarović koja je 1997. postala diplomatska savjetnica u Kanadi.


Hmelina je u svojoj karijeri radila kao bliska suradnica nekoliko ministara. Prvi je na popisu bio tadašnji ministar vanjskih poslova Miomir Žužul. Za vrijeme njegova mandata bila je pomoćnica šefa Kabineta ministra i tajnica kolegija MVP-a. Godine 2006. odlazi sa Zrinjevca u Ministarstvo pravosuđa.

Hmelina postaje šefica Kabineta HDZ-ove ministrice Ane Lovrin. Ministri su se smjenjivali, no Hmelina je ostajala na svojoj poziciji. Nakon Lovrin, šef joj je bio Ivan Šimonović, a s njegovim nasljednikom Draženom Bošnjakovićem dočekala je i kraj osmogodišnje vladavine HDZ-a. Posao u Ministarstvu pravosuđa zadržala je – postala je načelnica Sektora za podršku žrtvama i svjedocima.

No ne zadugo, karijeru nastavlja u saborskom Uredu za protokol, a tim će se poslom očito baviti i sljedećih pet godina u Uredu predsjednice. Vatreno krštenje Hmelina će imati već u nedjelju na inauguraciji novoizabrane predsjednice kada će biti zadužena za stotine uzvanika, višeg i nižeg, ranga koji će uveličati ceremoniju ustoličenja Kolinde Grabar Kitarović.

Natalija Hmelina relativno je nepoznata široj javnosti. Njezino se ime, osim u protokolarnim prigodama, spominjalo tek u kontekstu kadrovskog kaosa za vrijeme mandata Ivana Šimonovića. Naime, Inspekcijskim nalazom Ministarstva uprave utvrđeno je zapošljavanje protivno Zakonu o državnim službenicima. Privremeni status produljivan je zaposlenicima više nego jednom na dopuštenih šest mjeseci. Među takvim zaposlenicima spominjalo se i Nataliju Hmelinu kojoj je 1. rujna 2010. status sedam puta produljivan.