sukob sve žešći

Katolička crkva na rubu raskola? Papa Franjo gubi kontrolu

24.06.2024 u 05:59

Bionic
Reading

Sukob između njemačkih katolika i Vatikana sve je izraženiji kako njemačka Katolička crkva nastavlja Sinodalni put, inicijativu za reformu koja se suprotstavlja tradicionalnim crkvenim doktrinama

Sinodalni put, pokrenut 2019., nastoji modernizirati crkvu u Njemačkoj, adresirajući teme poput seksualnog zlostavljanja, uloge žena, celibata svećenika i LGBTQ+ prava. Vatikan se oštro protivi tim reformama, što je dovelo do ozbiljnog sukoba između njemačkih biskupa i Rima, piše Politico.

Vatikan je u travnju prošle godine poslao pismo njemačkim biskupima, tražeći obustavu Sinodalnog puta. Pismo, potpisano od strane kardinala Marca Ouelleta, istaknulo je da sinodalnost ne smije biti korištena za reforme protivne crkvenom učenju. Njemački biskupi, međutim, nisu popustili, tvrdeći da su reforme nužne kako bi crkva ostala relevantna u modernom društvu. Sinodalni put je nastavio s radom, organizirajući daljnje skupštine i usvajajući nove rezolucije unatoč protivljenju Vatikana.

Jedna od najkontroverznijih odluka Sinodalnog puta bila je formalno usvajanje rezolucije koja poziva na blagoslov istospolnih brakova. Ova odluka izazvala je šok u crkvenim krugovima i povećala napetost između njemačkih biskupa i Vatikana. Vatikan je ponovno reagirao, izjavljujući da takvi blagoslovi nisu dopušteni prema crkvenom učenju i da su njemački biskupi prekoračili svoje ovlasti.

Unatoč snažnom protivljenju Vatikana, podrška Sinodalnom putu među njemačkim katolicima ostaje jaka. Anketa provedena prošle godine pokazala je da većina njemačkih katolika podržava reforme koje predlaže Sinodalni put, uključujući veće uključivanje žena u crkvu, promjene u svećeničkom celibatu i prihvaćanje LGBTQ+ osoba.

Ovaj raskol između njemačkih katolika i Vatikana odražava šire promjene unutar globalne Katoličke crkve. Sve više katolika diljem svijeta poziva na modernizaciju crkve i prilagodbu suvremenim društvenim normama. Papa Franjo, iako je proveo neke reforme, suočava se s teškim zadatkom balansiranja između konzervativnih i progresivnih snaga unutar crkve.

  • +12
Papa Franjo Izvor: EPA / Autor: GIUSEPPE LAMI

Jedan od najglasnijih kritičara njemačkog Sinodalnog puta je kardinal Rainer Maria Woelki, nadbiskup Kölna. Woelki je upozorio da su njemačke reforme opasne i da bi mogle dovesti do raskola u crkvi. On je također istaknuo da njemački biskupi moraju slijediti upute iz Rima i da ne mogu sami donositi odluke koje se tiču cijele crkve.

S druge strane, biskup Georg Bätzing, predsjednik Njemačke biskupske konferencije, istaknuo je da je Sinodalni put važan korak prema obnovi crkve i da njemački katolici imaju pravo sudjelovati u oblikovanju svoje vjerske zajednice. Bätzing je naglasio da njemačka crkva neće odustati od svojih reformi unatoč pritiscima iz Vatikana.

Kako se sukob između njemačkih katolika i Vatikana nastavlja, mnogi se pitaju što će biti sljedeći korak. Hoće li Vatikan poduzeti strože mjere protiv njemačkih biskupa? Hoće li Sinodalni put uspjeti provesti svoje reforme unatoč protivljenju? Ili će ovaj sukob dovesti do šireg raskola unutar globalne Katoličke crkve?

Jedno je sigurno: budućnost Katoličke crkve suočava se s ozbiljnim izazovima. Kako se svijet mijenja, crkva će morati pronaći način da se prilagodi i ostane relevantna za svoje vjernike. Hoće li to značiti veće otvaranje i prihvaćanje modernih vrijednosti, ili će crkva ostati čvrsto vezana uz svoje tradicionalne doktrine, tek ćemo vidjeti.