NACIONALNO VIJEĆE

Koliko će rasti mirovine? Piletić i umirovljeničke udruge našli se na pola puta

29.11.2023 u 17:11

Bionic
Reading

Na sjednici Nacionalnog vijeća za umirovljenike dogovoreno je da će Vijeće na tragu zahtjeva umirovljeničkih udruga Vladi uputiti prijedloge među kojima su zakonske izmjene o 85-postotnom usklađivanju mirovina i uvođenju trajnog dodatka na mirovine prema mirovinskom stažu.

Ministar rada Marin Piletić je nakon sjednice u srijedu naveo kako je HZMO procijenio da bi zahtjevi koje su predložile dvije umirovljeničke središnjice na godišnjoj razini prve godine kompletne primjene iznosile 1,8 milijardi eura.

Svjesni da si to državni proračun ne može trenutno priuštiti, dodao je, dogovorili su se da će kao Vijeće uputiti Vladi nekoliko zaključaka, prvi od kojih je da se kod sljedeće izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju izmjeni odredba usklađivanja mirovina sa sadašnjih 70-30 u korist povoljnijeg indeksa rasta inflacije ili plaća na 85-15, u odnosu na zahtjev koji je bio 100 posto.

Što se tiče zahtjeva o tzv. 13. mirovini, Piletić je pojasnio kako je riječ o godišnjem dodatku, odnosno da se kroz zakonske izmjene po modelu šest jednokratnih novčanih primanja, koje je Vlada isplatila više od 700.000 umirovljenika, razmotri uvođenje trajnog dodatka na mirovine koji bi bio vezan uz godine mirovinskog staža, a ne uz visinu mirovine pojedinog umirovljenika.

Time se želi i promovirati ostanak u svijetu rada.

Razmotrit će se i mogućnost priznavanja šest mjeseci staža za svako dijete i onima koji su ostvarili mirovinu prije 1. siječnja 2019.

Piletić je naveo kako su tema razgovora bili i statistički pokazatelji oko udjela mirovine u plaći te je postignut načelni dogovor da sveukupna prosječna mirovina u Hrvatskoj bez međunarodnih ugovora iznosi 547 eura, odnosno 47,5 posto prosječne plaće.

Izjava za medije nakon sastanka Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske Višnja Fortuna komentirala je kako je u odnosu na traženo, većina zahtjeva ispunjena.

Dodala je kako idu korak po korak te da moraju biti strpljivi zbog izmjena zakona, ali i izrazila zadovoljstvo što prijedlozi idu direktno na Vladu.

Navela je kako nisu dogovorili ukidanje penalizacije za prijevremene umirovljenike, no udruge će na tome i dalje inzistirati pa će taj prijedlog poslati Vladi samostalno.

Predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna A. Petrović rekla je kako su zadovoljni nekim predloženim rješenjima, ali i upozorila kako nisu zadovoljni brzinom kojom se rješavaju problemi umirovljenika.

Oni traže da se dogovoreno ostvari prije izbora te izrazila nadu da neće biti potrebe za prosvjedom ako se postigne adekvatan dogovor oko rokova.

Piletić je odgovorio kako izbori nisu dobra odrednica jer se još uvijek ne zna kada će oni biti te poručio kako će Vlada odgovoriti na ove zaključke Nacionalnog vijeća, kao što je to učinila i prije te napravila zakonske izmjene, istaknuvši kako su adekvatnost mirovina i održivost mirovinskog sustava temeljne postavke ove Vlade.