DOGOVOR S JAKOM ANDABAKOM

Kolar: Projekt 'Stubaki', vrijedan gotovo 70 milijuna eura, ide dalje

03.11.2017 u 21:35

Bionic
Reading

Projekt "Stubaki", vrijedan gotovo 70 milijuna eura, koji bi trebao rezultirati novim smještajnim kapacitetom od oko 300 soba, sedam bazen te welness i spa centrom u Stubičkim Toplicama ide dalje, potvrdili su u petak u Mariji Bistrici krapinsko-zagorski župan Željko Kolar (SDP) i privatni investitor Jako Andabak potpisivanjem drugog dodatka Ugovora o javno privatnom partnerstvu za realizaciju zdravstveno-turističkog projekta Stubičke Toplice.

Njime se Krapinsko-zagorska županija dodatno osigurala da ako izgradnja ne krene u slijedećih 2,5 godine, investitor plaća odštetu u iznosu od 1,5 milijuna kuna.

Ugovor o ulaganju u projekt "Stubaki", kojem je namjera privatnog investitora, Sunce koncern d.d., razvijati sportski i zdravstveni turizam u Stubičkim Toplicama, potpisan je još 2008. godine. Nakon toga potpisan je prvi, a danas i drugi aneks ugovora koji sada predviđa rok od 2,5 godina za početak investicije. Andabak je danas u Mariji Bistrici, u Bluesun Hotelu Kaj, potvrdio da on kao privatni investitor ne odustaje i da će dovršiti taj projekt.

"Dosada je u projekt "Stubaki", u izradu projektne dokumentacije i istraživanje tržišta, te gradnju pristupne ceste u duljini od 1,3 kilometara, uloženo 28 milijuna kuna. Ovaj projekt će se dogoditi u daljnjem razdoblju", kazao je Andabak ističući da su protekle godine bile izrazito nepovoljne za realizaciju ovakvog projekta ali da je situacija na tržišti sada drugačija. Dodao je da je Sunce koncen d.d.  najveći investitor u kontinentalnom turizmu i da će projekt "Stubaki" to potvrditi.

Uz privatnog investitora Krapinsko-zagorska županija sudjeluje u projektu sa svojih 68 tisuća metara četvornih zemljišta na kojem će se nalaziti budući turistički kompleks. Uz to što se županija osigurala sa dodatnih 1,5 milijuna kuna kao odštetu, ako projekt ne krene za 2,5 godine, župan Kolar (SDP) podsjetio je i na jamstvo od 11 milijuna kuna koje predviđa ugovor potpisan 2008.

"Zbog zaštite imovine, koje je Županija unijela u društvo Stubaki d.d., 68 tisuća metara četvornih zemljišta, imamo 11 vlastitih zadužnica svaka u iznosu od milijun kuna i dvije bjanko mjenice koje su pohranjene u sefu u Krapinsko-zagorskoj županiji",  kazao je Kolar ističući da je s današnjim dodatnim iznosom od 1,5 milijuna kuna moguće odštete, jamstvo samo povećano.

Na taj je način Kolar odgovorio na kritike županijskoga krapinsko-zagorskog HDZ-a koji je danas na konferenciji za novinare kritizirali župana i projekt "Stubaki".

  • +9
Blue sun Kaj Izvor: Promo fotografije / Autor: Bluesun

Miro Krznar, predsjednik kluba vijećnika HDZ-a u Skupštini Krapinsko-zagorske županije, na konferenciji je izjavio da je taj projekt debakl politike koju vodi županijski SDP i župan Kolar, kao i njegovi prethodnici Sonja Borovčak i Siniša Hajdaš Dončić.

HDZ-ov vijećnik u Skupštini, Danijel Vnuk je, pak, prozvao župana Kolara za kriminal.

 "Izričemo sumnju da župan Kolar uz pomoć članova NO Stubaki DD, Sonje Borovčak i Tomislava Haramusteka, te Martine Kovačić kao članice uprave prikriva kriminalne radnje projekta Stubaki, obzirom da je 68.645 m2 vrijedno turističko zemljište koje je županija kao vlasništvo svih Zagorki i Zagorcov unijela u društvo od strane privatnog investitora 2014. godine opterećeno hipotekama – izjavio je na jutrošnjoj konferenciji za novinare Vnuk.

Na te su optužbe i Andabak i Kolar odgovorili kako su u potpunosti neutemeljene.

 Župan Kolar je pozvao HDZ da ako imaju informacije koje ukazuju na kriminalne radnje da o tome obavijesti nadležne institucije. Andabak je dodao da je spreman pokazati svu dokumentaciju o poslovanju.

Činjenicu da je ankes ugovora potpisan baš danas, kada je održana i konferencija HDZ-a, Kolar i Andabak objasnili su čistom slučajnosti. Oboje su potvrdili da je današnje potpisivanje ugovora dogovoreno već ranije.