TAKTIKA ZA POBJEDU

Kojom taktikom će Josipović i Grabar Kitarović do pobjede na izborima?

08.10.2014 u 19:27

Bionic
Reading

Stavovi predsjedničkih kandidata Ive Josipovića i Kolinde Grabar Kitarović i njihovih timova nakon prve objavljene RTL-ove predsjedničke ankete, vrlo su slični. Iako se grčevito bore uvjeriti javnost da ne stišću ruke građana zbog glasova - prvi put u povijesti vođe kampanja istupaju u javnost te i prije početka službene kampanje RTL-u otkrivaju taktiku

Prije nepunih pola godine, još se otimao da sjedne do nje. Danas joj ne želi spomenuti ni ime. 'Neću komentirati, ona vodi svoju kampanju, neka vodi...' izjavljuje predsjednik RH Ivo Josipović.

Dio je to izborne strategije Ive Josipovića koji će se – sve do početka službene izborne kampanje – praviti da je samo predsjednik, a ne i predsjednički kandidat, javlja RTL.

'Predsjednik obavlja svoje redovne dužnosti i kao takva osoba, kao institucija, on je u potpunosti posvećen svojim predsjedničkim dužnostima', poručuje šefica izbornog stožera Ive Josipovića Tamara Obradović Mazal.

Ankete Josipoviću daju značajnu prednost. Prema posljednjoj koju je za RTL napravila agencija Promocija Plus – Josipović je velikih 17 postotnih poena u plusu pred protukandidatkinjom iz HDZ-a Kolindom Grabar Kitarović. Stoga je taktika njegova stožera: u miru čuvati prednost, ne izlagati se sukobima, ne iritirati birače u kampanji koja će biti jako duga.

'Nećemo se posebno boriti za naklonost birača, ne bih čak ni upotrijebila tu riječ, reći ću samo da ćemo nastojati održati podršku koju predsjednik trenutačno uživa, i ne samo danas, nego zapravo svih ovih pet godina', dodaje šefica Josipovićeva izbornog stožera.

No čuvanje rezultata dok je kraj utakmice još daleko, često se zna obiti o glavu momčadi koja igra na sigurno. U stožeru HDZ-ove kandidatkinje, na ankete koje im ne idu u prilog odmahuju rukom. I to toliko puta da je jasno da ih loši rezultati ipak ljute.

'Neće biti naglasak na anketama koje su u funkciji jednog kandidata Ive Josipovića, SDP-a i Vlade', kazao je šef izbornog stožera Kolinde Grabar Kitarović Miro Kovač.

'Bez obzira na ankete koje se objavljuju, a koje su samo u funkciji jednog kandidata, kandidata Vlade i SDP-a, znači Ive Josipovića, gospođa Kolinda će pobjediti na izborima, to je sigurno', tvrdi Kovač.

Taktika HDZ-ova stožera upravo je suprotna Josipovićevoj: ofanzivni stil bit će obilježje njihove igre, koju će pokušati nametnuti u predsjedničkoj utakmici. Plan je Ivu Josipovića povezati s gospodarskim neuspjehom Kukuriku vlade.

'Neće biti naglasak na anketama koje su u funkciji jednog kandidata Ive Josipovića, SDP-a i Vlade, nego će fokus biti na gospodarstvu, na socijalnom trenutku koji je grozan i to je to', dodaje Kovač.

Glavni kandidati već se utrkuju u turneji po Hrvatskoj, pa će se očito natjecati i u tome tko će stisnuti više biračkih ruku. Jer ciljana su im publika – svi birači.

Josipović želi održati široku potporu koju je stekao kao predsjednik, dok je za Kolindu Grabar Kitarović, koja zasad uživa samo potporu desnih stranaka, a i nju dijeli s Milanom Kujndžićem, imperativ proširiti biračku bazu.

'Sve hrvatske ljude želimo kao svoje birače, a ogromna većina hrvatskih ljudi je nezadovoljna radom Vlade i Ive Josipovića', poručuje Kovač.

'Ima vrlo širok spektar građana čije povjerenje i potporu želimo opravdati i čije povjerenje i podršku predsjednik očekuje i na predstojećim izborima', kazala je Obradović Mazal.

Birače čeka duga kampanja, pa treba pomno pratiti i koliko će je i čijim novcem kandidati platiti. Limit potrošnje – sitnica: osam milijuna kuna po igraču.