analiza

Koji je danas smisao UN-a? To je najveća politička tvornica deklaracija

20.09.2023 u 19:15

Bionic
Reading

Kao i svake godine u rujnu, svjetska politička elita pohrlila je na Opću skupštinu Ujedinjenih naroda u New Yorku. Za govornicom na East Riveru jedan za drugim nižu se govornici, snažan govor održao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, govorio je i američki šef države Joe Biden, a svijetu će se obratiti i Zoran Milanović te drugi šefovi država

Međutim postavlja se pitanje koliko danas u multipolarnom svijetu Ujedinjeni narodi imaju smisla i u kojoj mjeri mogu ispuniti zadaću utkanu u svoje temelje. Ima li ikakve konkretne koristi od takve međunarodne institucije ili se sve svodi na paradiranje po New Yorku? Ujedinjeni narodi međunarodna su organizacija osnovana 1945. godine radi očuvanja svjetskog mira i sigurnosti, rješavanja ekonomskih, društvenih i političkih problema međunarodnom suradnjom te promicanja poštovanja ljudskih prava.

'Nakon Drugog svjetskog rata željelo se stvoriti organizaciju koja će biti zadužena za održavanje mira i stabilnosti u svijetu. No u svojoj misiji ona očito nije uspjela jer, unatoč postojanju UN-a, od njegova osnivanja na planetarnoj razini zabilježili smo desetke ratova', kazao nam je profesor političkih znanosti Anđelko Milardović s Instituta za europske i globalizacijske studije, digitalnog think-thanka. U Vijeću sigurnosti s pravom veta sjedi i Rusija, članica koja je pokrenula bezobzirnu agresiju na susjednu državu, Ukrajinu, i ne može joj nitko ništa.

'Gledajući institucionalno, svaka članica toga vijeća može provoditi blokade i raditi što hoće, a UN na takvo ponašanje nema odgovora', objašnjava politolog.

Dakle, ističe, institucija koja bi trebala voditi računa o miru i svjetskom redu nemoćna je pred takvom članicom koja može staviti veto i koja svojim djelovanjem stoji na dijametralno oprečnim pozicijama političke filozofije od UN-a i Vijeća sigurnosti. UN, prema Milardoviću, ima zapravo vrlo malu, simboličnu i deklarativnu ulogu u današnjem svijetu. 'Nema nikakvu izvršnu snagu', kaže. Kad je krenula agresija, UN je donio rezoluciju tragom ideje 'zakon iznad sile', znači poslao je poruku da je nužno vratiti se u okvire zakona. No, zapitao se naš sugovornik, kako vratiti unutar zakona članicu Vijeća sigurnosti koja krši zakon.

  • +18
Predsjednik Milanović u New Yorku Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Ana Marija Katić

'Koji je krajnji domet UN-a? Produkcija deklaracija, to je najveća politička tvornica deklaracija. Da ima neku izvršnu snagu, egzekutivu - nema', poručio je Milardović. Činjenica je da UN ne može čuvati mir u svijetu jer povijest te institucije u odnosu na događaje na terenu i različite ratove poslije Drugog svjetskog rata ne ide joj u prilog.

'Kada je mir uspostavljen preko deklaracija?' poentirao je Milardović. Svi pokušaji da se UN reformira za sada su propali jer velike sile iz Vijeća sigurnosti s pravom veta ne žele promjene. Ovotjedno paradiranje svjetskih vođa New Yorkom malo toga može promijeniti.

'Mogu se i svemirci spustiti i održati govor ili umjetna inteligencija voditi UN ili EU. Vjerujem čak da bi umjetna inteligencija bila daleko učinkovitija od Antonija Guterresa, Ursule von der Leyen ili Dubravke Šuice', zaključio je Milardović.