POČELA POBUNA ZAPOSLENIKA

'Koje su skrivene namjere Uprave ZG Holdinga?!

24.09.2013 u 13:21

Bionic
Reading

Ujedinjeni sindikalisti Zagrebačkog holdinga uputili su apel zastupnicima u Gradskoj skupštini, njenu predsjedniku te gradonačelniku da na sjednici u četvrtak odgode izglasavanje plana koji im je poslala uprava tvrtke, a kojim bi se u zasebna društva izdvojilo sedam podružnica bez stečene imovine

Predstavnici sindikata istaknuli su da je plan ishitren, nije objašnjeno što će se njime postići i koji je krajnji cilj uprave s izdvojenim podružnicama i njenim radnicima. Iako su na sastanku koji je održan jučer najglasniji bili predstavnici sindikata iz podružnica koje uprava želi izdvojiti iz Holdinga, podršku su im dali i ostali sindikati, piše Večernji list.

'Želimo da nam se kaže želi li uprava prodati imovinu podružnica jer nismo mi ti koji će kočiti odluke ako su u interesu tvrtke i radnika, ali imamo pravo tražiti da nam kažu namjere ma kakve bile', kazao je Ante Jelić, čelnik Sindikata vozača ZET-a koji ima najbrojnije članstvo.


U osudi uprave najdalje su pak otišli sindikati Holdingove podružnice Čistoća koja je stavljena u grupu za izdvajanje iz Holdinga. Najavili su štrajk i podizanje kaznenih prijava ako uprava na čelu sa Slobodanom Ljubičićem nastavi proces njihova izdvajanja koji bi u konačnici, smatraju, mogao završiti privatizacijom.

Najspornije im je izdvajanje bez imovine, potraživanja od kupaca i zarađenog novca. Naime, plan je uprave da od ukupne materijalne imovine koju tvrtka ima, a iznosi 162 milijuna kuna, Čistoći ostave samo 26 milijuna kuna, dok bi sve ostalo pripalo Holdingu.

'Od ukupne imovine nama ostaje 12 posto. U podjeli ostajemo bez upravljanja zemljištem i građevinskih objekata, a sve zgrade građene su isključivo sredstvima Čistoće', objašnjavaju sindikalisti.
Izdvajanjem zemljišta i objekata, koji će prema planu uprave ostati u Holdingu, sindikati smatraju, lakše će se prodati podružnica nekom privatniku što je, boje se, i jedini cilj cijelog plana.

'Ovo je korak prema privatizaciji. Bez zemljišta i ostale imovine netko tko bude zainteresiran za podružnicu lako će kupiti tvrtku i uspješan biznis. To je zlatna koka pa se bojimo da će ponoviti sudbina kao i nizu drugih tvrtki u Hrvatskoj kojima je smanjena cijena prije privatizacije', strahuju sindikalisti. Dodali su da Čistoća mjesečno uprihodi 40 milijuna kuna od čega se 15 do 18 milijuna potroši na plaće te da su prema tome poželjna tvrtka koja zarađuje.