JOŠ JEDNA MASOVNA GROBNICA NA SISAČKOM PODRUČJU

Kod Petrinje ekshumirano sedam žrtava rata '91.

15.03.2012 u 14:51

Bionic
Reading

Posmrtni ostaci sedam žrtava ubijenih na području Petrinje tijekom 1991. i 1992. godine pronađeni su u selu Taborište. Mjesto masovne grobnice obišao je i ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić

Ministarstvo hrvatskih branitelja je potvrdilo kako je moguće da masovna grobnica u Taborištu krije posmrtne ostatke još jedne žrtve. Osim te masovne grobnice, pronađena su i pojedinačna grobišta u Donjim Jamama i Petrinji.

Terenska istraživanja i ekshumacije posmrtnih ostataka na ovom području počela su prije 10-ak dana u organizaciji Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja. Voditelj uprave, pukovnik Ivan Grujić potvrdio je novinarima kako se najvjerojatnije radi o civilima koji su ubijeni na području Petrinje, a potom dovezeni i bačeni nedaleko smetlišta kod sela Taborište.

Identitet ekshumiranih žrtava rata bit će poznat za otprilike mjesec dana.

'Iako je Hrvatska prepoznata u svijetu kao jedna od zemalja koja je pronašla najveći dio nestalih osoba, a postotak pronalaska nestalih je preko 85 posto, nećemo se smiriti dok ne pronađemo i posljednju nestalu osobu. To smo dužni napraviti iz pijeteta prema žrtvama, ali i obiteljima', poručio je ministar Predrag Matić

Masovna grobnica u Taborištu 43. je po redu grobište otkriveno u Sisačko-moslavačkoj županiji. Iz masovnih i nekoliko stotina pojedinačnih grobnica do sada su ekshumirani posmrtni ostaci 702 žrtve Domovinskog rata. Još uvijek je nepoznata sudbina 228 osoba s tog područja nestalih u agresiji na Hrvatsku.

Iz Uprave za zatočene i nestale potvrđeno je kako se još uvijek traga za 1.768 osoba nestalih u Domovinskom ratu, od čega je njih 984 nestalo i nasilno odvedeno 1991. i 1992. godine, a preostali su nestali 1995.