kontrola prolaska

Kod Kikovice evidentirano 1016 osoba, od kojih njih 36-ero imaju rješenje o samoizolaciji

23.03.2020 u 13:02

Bionic
Reading

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je u ponedjeljak da je zbog epidemije novog koronavirusa u toj županiji na raspolaganju dovoljno svih potrebnih ekipa i materijala te da su svi zdravstveni i nezdravstveni objekti spremni za prihvat ljudi.

Komadina je na konferenciji za novinare iskazao suosjećanje s građanima Zagreba, zbog potresa koji je pogodio taj grad.

Na upit o reakcijama otočana, primjerice s Lošinja, koji su zabrinuti zbog dolaska Zagrepčana, koji su nakon potresa pohrlili u svoje vikendice, budući da otočni zdravstveni sustav ima ograničenja, Komadina je odgovorio da se na građane Zagreba apelira da ostanu kod svojih kuća.

"No, moramo biti solidarni, njih je pogodio potres, ovo se odnosi samo na one kojima je nekretnina uništena, koji ne mogu stanovati u svom stanu u Zagrebu i moraju se izmjestiti. Na raspolaganju su im ili Cvjetni dom ili nekretnine koje imaju. Mi moramo biti solidarni, a Zagrepčani moraju biti odgovorni," rekao je.

Naglasio je da se zbog epidemije novog korona virusa mijenjaju životi svih građana i da se nada da će to trajati što kraće. Podsjetio je da od ponoći stupa na snagu zabrana kretanja iz mjesta prebivališta, pa svaki poslodavac mora izdati potvrdu za ljude koji su mu neophodni.

Na upit o građanima koji se i dalje ne pridržavaju preporuka i mjera, Komadina je odgovorio da mediji pridonose i prenose poruke građanima, ali da nakon nepoštivanja mjera preostaje postupanje policije, odnosno da su jasne upute o držanju razmaka, kao i da u trgovine ili ljekarne treba ulaziti jedan po jedan.

Predsjednica županijskog Stožera za zarazne bolesti Đulija Malatestinić navela je da je do ponedjeljka utvrđeno da je u županiji 24-ero osoba pozitivno na novi koronavirus te da je u županijskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo u tijeku obrada uzoraka za 20 osoba. Sada se u zavodu može obaviti testiranje 20 uzoraka na dan, a očekuje se da će, kada se instalira uređaj za automatizaciju procesa, biti moguće obraditi tri do pet puta više uzoraka na dan.

  • +109
Zatvorene sve tržnice: Šibenik, Bjelovar, Zagreb, Sisak, Rijeka, Karlovac... Izvor: Pixsell / Autor: Montaža: Neven Bučević/tportal

U riječkoj bolnici, na Kliničkom zavodu za patologiju i citologiju je jedan liječnik pozitivan na koronavirus, provedene su mjere, a svi su djelatnici testirani i negativni su na koronavirus, pa zavod nastavlja s radom u smanjenom obujmu.

Od danas će zdravstveni sustav raditi u novom režimu, u timovima. Dio kapaciteta će biti na radnim mjestima, dio u svojim kućama, a izmjenjivat će se u 15-dnevnom režimu. Ljekarne u sklopu Ljekarni "Jadran" smanjuju broj jedinica u kojima će se raditi, radi očuvanja zdravstvenih djelatnika i dostupnosti zdravstvene zaštite. Radno vrijeme ljekarni bit će od 8 do 17 sati, a samo Ljekarna "Centar" na Rivi Boduli će raditi od 8 do 20, dok će noćna dežurstva biti po rasporedu.

U nedjelju je iz nacionalnog Stožera civilne zaštite omogućena dostava zaštitne opreme, pa su dobivena nova odijela, dezinficijensi i maske, koji će biti raspodjeljeni zdravstvenim djelatnicima i pripadnicima Civilne zaštite.

Zamjenik načelnika županijskog Stožera za civilnu zaštitu Goran Petrc izvijestio je da je tijekom vikenda osposobljen jedan objekt s 54 postelje u Studentskom naselju "Ivan Goran Kovačić", za osobe s blažim simptomima, a pripremaju se još dva objekta. U Dvorani Mladosti je, također za osobe s blažnim simptomima, osigurano 80 kreveta. Podsjetio je da je za samoizolaciju osoba koji se ne mogu drugačije izolirati osigurano i 28 ležajeva u Kostreni.

Govoreći o ljudima koji su jučer, nakon potresa u Zagrebu krenuli prema odredištima i vikendicama u primorju, Petrc je rekao da još traje kontrola prolaska osoba autocestom kod naplatnih kućica na Kikovici te da je do jutros u 6 sati prošlo 1016 osoba, od kojih njih 36-ero imaju rješenje o samoizolaciji.

Predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić rekao je da sljedeća sjednica Županijske skupštine neće biti održana, ali da će se donositi odluke o nužnom funkcioniranju županije.