HURRICANE

Kod Kijeva pronađeni ostaci britanskog zrakoplova iz Drugog svjetskog rata

02.07.2023 u 15:24

Bionic
Reading

Zahrđali ostaci osam britanskih borbenih zrakoplova tipa Hurricane iz Drugoga svjetskog rata pronađeni su zakopani u šumi južno od Kijeva.

Zrakoplove je tadašnjem Sovjetskom Savezu poslala Britanija nakon što je nacistička Njemačka napala zemlju 1941. godine. Bili su dio paketa savezničke vojne potpore SSSR-u, koju su platile Sjedinjene Države prema takozvanoj shemi Lend-Lease.

Slična pravila američka vlada i danas koristi kada je posrijedi slanje vojne pomoći Ukrajini, koja nastoji protjerati ruske snage iz svoje zemlje.

Stručnjaci za zrakoplovstvo kažu da su prvi put ostaci tolikog broja Hurricanea pronađeni u Ukrajini.

"Vrlo je rijetko pronaći ovaj tip letjelica u Ukrajini", kaže Oleks Štan, bivši zrakoplovni pilot koji vodi iskapanja. "To je vrlo važno za povijest našeg zrakoplovstva jer dosad ovdje nismo pronašli nijedan Lend-Lease zrakoplov."

Zrakoplovi Hawker Hurricane bili su iznimno važni u 'bitki za Britaniju', zračnoj kampanji iz 1940. kada su Kraljevske zračne snage (RAF) porazile njemačke pokušaje invazije na Ujedinjeno Kraljevstvo. Premda zasjenjen novijim i prilagodljivijim zrakoplovima Spitfire, upravo su Hurricanei oborili više neprijateljskih aviona u vrijeme bitke za Britaniju nego svi ostali avioni zajedno i protuzrakoplovna obrana.

"Hurricane je bio snažna letjelica kojom se jednostavno upravljalo. Bio je stabilan, pouzdan i prikladan za neiskusne pilote", rekao je Štan.

U originalnom dizajnu Hurricane je imao četiri mitraljeza ugrađena u trup s ispaljivanjem metaka kroz propeler, a posjedovao je i iznimne manevarske sposobnosti.

U SSSR je između 1941. i 1944. ukupno poslano oko 3000 Hurricanea koji su trebali poslužiti kao potpora sovjetskim ratnim naporima. Većina ih je ili uništena u borbi ili je kasnije rastavljena na dijelove.

No neki su Hurricanei nakon rata namjerno rastavljeni i zakopani da ih Sovjeti ne moraju vraćati Sjedinjenim Državama. Prema zakonu o Lend-Leaseu SSSR je bio dužan platiti svu doniranu vojnu opremu koja je ostala neoštećena nakon završetka neprijateljstava.

To je očigledno sudbina i osam Hurricanea koji su pronađeni zakopani u šumi južno od Kijeva, sada glavnoga grada nezavisne Ukrajine, ali do 1991. dijela SSSR-a.