oklopna vozila

'Kobre' kakve vole i naši susjedi nenajavljeno stigle u Ukrajinu, ovo su detalji

18.05.2023 u 07:49

Bionic
Reading

Ukrajinska vojska nabavila je turske oklopnjake tipa Cobra II, za koje sve donedavno nije bilo informacija da bi mogli stići na ukrajinsko ratište. Donosimo više o vozilu koje se već dokazalo u nekoliko ratova i za kojim vlada velik interes u svijetu

Vijest o dolasku turskih vozila Cobra II objavljene su ovog tjedna na društvenim mrežama. U objavljenim videosnimkama vidi se kretanje tri takva oklopna vozila po makadamskoj cesti, a njih dva ukrašena su ukrajinskom zastavom. Valja podsjetiti da je prošlog mjeseca u Rumunjskoj uočena veća serija oklopnih vozila Cobra II, a koja su transportirana željeznicom iz Turske, pa se pretpostavljalo da će vrlo brzo stići do ukrajinskih branitelja. Ranije nije bilo informacija o tome da je ukrajinsko ministarstvo obrane naručilo ova vozila, već je samo objavljeno da je Kijev dobio od Ankare turska oklopna vozila tipa Kirpi.

Cobra II je blindirano taktičko vozilo nove generacije, a dizajnirala ga je i proizvela turska tvrtka Otokar. Predstavljeno je na međunarodnoj izložbi vojne tehnike IDEF 2013. i nasljeđuje Cobru I, s time da je dvostruko teže od prethodnika te je neznatno šire, duže i više. Riječ je o oklopnom vozilu s pogonom na sva četiri kotača i modularnom platformom vrhunskih tehničkih i taktičkih karakteristika te, osim izvanredne mobilnosti, pruža veću nosivost, balističku i protuminsku zaštitu, kao i veći unutarnji volumen od konkurencije.

  • +4
Turska oklopna vozila Cobra upotrebljavaju mnoge vojske Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Cee Gee

Oklopnjak za najteže terene

Vozilo ima kapacitet za 11 vojnika, uključujući vozača i zapovjednika, a odlikuje ga visoka razina zaštite od prijetnji improviziranih eksplozivnih naprava i nagaznih mina. Zbog njegovih različitih funkcija vozilo je omiljeno u brojnim vojskama diljem svijeta, a učestalo se koristi i u mirovnim operacijama i zaštiti granica.

Dizajn Cobre II je standardan, što znači da je motor smješten sprijeda, posada je u sredini, dok se straga nalazi odjeljak za brz izlazak iz vozila. Postoje različite varijante rasporeda za posadu, a na zahtjev kupca mogu se izraditi troja ili petora vrata. Oklopno vozilo pruža visoke performanse u najtežim terenskim i klimatskim uvjetima, a dostupno je i u amfibijskoj inačici, koju turska mornarica upravo nabavlja. Zajednička platforma vozila može se prilagoditi različitim ulogama i zahtjevima, uključujući urbano ratovanje i mirovne misije, stoga Cobra II može biti oklopni transporter, protutenkovsko, izvidničko, radarsko, zapovjedno ili oklopno vozilo hitne pomoći.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Otokar

Čitav niz opreme

Ukupna duljina taktičkog transportera je 5,6 metara, širina iznosi 2,5, a visina 2,2 metra. U vozilo su ugrađeni klima-uređaj, središnji sustav za napuhavanje guma (CTIS) te sustav zamračenja rasvjete i ušica za vuču. Može se dodatno opremiti vitlom za samoizvlačenje, nuklearnim, biološkim i kemijskim kompletom za filtriranje, automatskim sustavom za gašenje požara, navigacijskim sustavom, interkom sustavom i pomoćnom jedinicom za napajanje. Tu su i stražnja kamera, termalna prednja kamera i sigurnosni pojasevi u više točaka te čitav niz radijskih uređaja.

Od naoružanja se ističe standardnom strojnicom kalibra 12,7 mm, 20-milimetarskim topom i potutenkovskim raketama, a opcionalno se može opremiti daljinski upravljanim oružanim sustavom (RCWS) kalibra 30 milimetara, koji proizvodi izraelska tvrtka Rafael, i bacačima granata, odnosno projektilima zemlja-zrak kratkog dometa.

Cobru II pokreće 6,7-litarski šestocilindrični, vodeno hlađen dizelski motor povezan s automatskim mjenjačem te ima 360 KS. Motor je kompatibilan s gorivom F-34 i F-54, a postiže maksimalnu brzinu od 110 kilometara na sat te može djelovati u rasponu od 700 kilometara.

Omiljen i u našem susjedstvu

Izvor: Društvene mreže / Autor: Defence Learning

Vozilo Cobra II postiglo je velik izvozni uspjeh i, osim Turske i odnedavno Ukrajine, koriste ga vojske Azerbajdžana, Bangladeša, Gane, Obale Bjelokosti i Tunisa. Prethodna inačica Cobra I prodana je pak navedenim državama, ali i Alžiru, Bahreinu, Burkini Faso, Čadu, Gruziji, Kazahstanu, Maldivima, Mauritaniji, Nigeriji, Pakistanu, Ruandi, Siriji, Turkmenistanu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i snagama Ujedinjenih naroda. U našem susjedstvu koriste ih vojske Slovenije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Cobra II sudjelovala je u borbama protiv tzv. Islamske države Iraka i Levanta (ISIL), a jedno takvo vozilo preživjelo je izravan pogodak iz ISIL-ovog ručnog bacača. Također, Turci ih upotrebljavaju u borbama protiv kurdskih snaga, pri čemu su se pokazali vrlo otpornima na napade minama i improviziranim eksplozivnim napravama.

Raniju inačicu Cobra I koristila je Gruzija u ratu u Južnoj Osetiji, kao i nigerijska vojska tijekom operacija protiv pobunjenika iz skupine Boko Haram. Također, obje inačice upotrebljavaju se u mirovnim misijama Ujedinjenih naroda, a najnoviju verziju za patroliranje na sirijsko-turskoj granici financirala je Europska unija. Vozila Cobra II koristile su i turske oružane snage kao dio NATO-ve misije Odlučna potpora u Afganistanu.