KANADSKA DONACIJA

[VIDEO/FOTO] U Ukrajini su se pojavili prvi Super Bisoni, evo što znamo o tim oklopnjacima

04.01.2023 u 07:36

Bionic
Reading

Tijekom novogodišnjeg vikenda pojavile su se videosnimke prvih kanadskih lakih oklopnih vozila na kotačima (LAV) tipa Super Bison u sastavu ukrajinske vojske. Kanada je još u lipnju najavila da će donirati 39 Super Bisona obrambenim snagama Ukrajine kako bi se suprotstavila ruskoj invaziji. Donosimo više o tom vozilu za prijevoz vojnika

Na društvenim mrežama objavljene su snimke prvih Super Bisona koji su iz Kanade stigli u Ukrajinu krajem listopada. Prema dostupnim podacima, posljednji Super Bisoni iz kanadske donacije došli su u Ukrajinu krajem studenoga, a sada se nalaze na poligonima na kojima se ukrajinski vojnici upoznaju s mogućnostima tih vozila. Kanadska vlada ranije je objavila da su oklopni transporteri novi i da su naručeni za kanadsku vojsku, ali su potom preusmjereni u Ukrajinu.

Isporuka Super Bisona u njegovoj varijanti za borbenu potporu (ACSV), a koja je namijenjena isključivo za prijevoz trupa, popraćena je paketom tehničke podrške proizvođača General Dynamics Land Systems Canada. Vlada u Ottawi će pak naručiti proizvodnju dodatnih 39 Super Bisona za kanadsku vojsku, čime će nadomjestiti one koji su donirani Ukrajini.

Inače, kanadska vojska ukupno je naručila 360 oklopnih vozila Super Bison u osam varijanti: oklopni transporter, sanitetsko vozilo, zapovjedno vozilo, vozilo za elektroničko ratovanje, inženjerijsko vozilo, logističko vozilo, vozilo za evakuaciju te tehničko spašavanje i mobilnu radionicu. Cjelokupan ugovor vrijedi tri milijarde dolara, a sva vozila su opremljena sustavom ovjesa nove generacije i poboljšanom pogonskom jedinicom.

Super Bison Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ministarstvo obrane Kanade

Super Bison je nadogradnja švicarskog oklopnog borbenog vozila Piranha 8x8, a proizvodi se u Kanadi kao lako oklopno vozilo. Razvio ga je General Motors iz Kanade u vrlo kratkom roku od sedam dana. Prvi Bison pojavio se 1988. s proizvodnjom koja je započela sljedeće godine, a prva operativna vozila ušla su u službu 1990. godine zamijenivši oklopni transporter Grizzly. Jedini operateri su Kanada sa 199 vozila i Australija s njih 97. Oko 12 Super Bisona prodano je Nacionalnoj gardi SAD-a za potporu operacijama protiv droge.

Izvor: Društvene mreže / Autor: UARN

Bison slijedi iste opće linije kao MOWAG-ova Piranha, ali s mnogo razlika u detaljima, od kojih je glavna sustav tračnica duž poda koji omogućuje uklanjanje ili ugradnju cijele opreme u kratkom vremenu kako bi se omogućilo korištenje osnovnog vozila za mnoge uloge. Nadalje, ima uklonjenu kupolu i podignutu liniju krova, a uz to je jače oklopljen od Piranhe.

Vozač sjedi u prednjem dijelu vozila s lijeve strane, a zapovjednik iza njega. Motor i prijenos su na desnoj strani trupa. Kao oklopni transporter, Bison može nositi osam vojnika, ali raspored sjedala može kliziti kroz veliku rampu na stražnji pogon i zamijeniti ga jednom od nekoliko alternativa. Naoružanje većine Bisona ograničeno je na strojnicu kalibra 7,62 milimetra iznad otvora zapovjednika, a može skladištiti do 2000 komada streljiva tog kalibra. Svi oklopni transporteri opremljeni su ispaljivačima dimnih granata. Dodatna oprema uključuje i sustav zaštite NBC.

Izvor: Društvene mreže / Autor: AMERICAN POWER TUBE

Vozilo pokreće dizelski motor Detroit Diesel 6V53T razvijajući 275 konjskih snaga. Bison je u potpunosti amfibija nakon otprilike dvije minute pripreme te ga u vodi pokreću dva vodena mlaza montirana na stražnjoj strani trupa. Najveća brzina u vodi doseže 10 kilometara na sat.

Najnovije inačice Super Bisona imaju pojačanu zaštitu, što se odnosi na dvostruko dno trupa u obliku slova V i posebne nosače sjedala koji povećavaju otpornost na detonaciju mina i improviziranih eksplozivnih naprava apsorbirajući energiju eksplozije. Vozilo se može kretati brzinom većom od 100 kilometara na sat, a njegov domet vožnje s jednim punjenjem doseže 665 kilometara.