'HRVATSKI CAMELOT'

Klis u punom sjaju

25.07.2011 u 19:21

Bionic
Reading

Na tvrđavi Klis, u obnovljenom Providurovom stanu održana je u ponedjeljak konferencija za medije na kojoj je predstavljena slijedeća faza obnove te povijesne utvrde, a najavljeno je i održavanje povijesno-scenskog spektakla

Domaćin konferencije bio je načelnik općine Klis Marko Galić. Ispred konzervatora bio je pročelnik Konzervatorskog zavoda u Splitu Radoslav Bužančić, a splitsko-dalmatinsku županiju je predstavljao zamjenik župana Visko Haladić. Oni su informirali javnost o činjenici da su prikupljena značajna sredstava u iznosu od dva milijuna kuna iz više izvora za daljnju obnovu povijesno najznačajnije fortifikacije na tlu Dalmacije i Hrvatske.

Dio tih sredstava će biti utrošen za unaprjeđenje infrastrukture na tom povijesnom spomeniku i za daljnju obnovu Providurovog stana koji će biti prezentiran kao muzej Dalmacije. Trenutno se uz obnovu vrše i značajna arheološka istraživanja sa izvanrednim rezultatima, posebno iz najranijih vremena hrvatske državnosti kada je u Klisu stolovala dinastija Trpimirovića. Ti nalazi dodatno povećavaju važnost objekta Kliške tvrđave u hrvatskoj povijesti, a posebno značajnu ulogu je Klis imao početkom 16. stoljeća kada se na obroncima utvrde branila Dalmacija i čitava Europa od ekspanzije Otomanskog carstva.

Radoslav Bužančić je naglasio taj povijesni kontekst i zaključio da će obnova utvrde puno značiti za razvoj kulturnog turizma u kontekstu obližnje Dioklecijanove palače, Salone i Trogira. Načelnik Marko Galić dao je punu podršku projektu, kao i zamjenik župana Visko Haladić. Zapovjednik povijesne postrojbe Kliški uskoci Damir Žura je najavio za 29. i 30. srpnja seriju zanimljivih događanja kojima je cilj popularizacija utvrde i uskoka.

U subotu, 30. srpnja, organizirat će se i povijesno-scenski spektakl na utvrdi. Naslov rekonstrukcije bitke iz 1532. godine je 'Uskočki boj za Klis', a uz Kliške uskoke sudjelovati će i brojne povijesne postrojbe iz Hrvatske, primjerice Senjski uskoci, Gradska straža iz Šibenika, Zrinska garda iz Čakovca, Trenkovi panduri iz Požege, Dubovački streličari iz Karlovca te Koprivnički mušketiri i haramije. Osim prikaza bitke, predviđen je i sajam starih obrta i zanata, svečani defile postrojbi i viteški turnir u streličarstvu. Povijesna bitka će se održati u večernjim satima i broj ulaznica za spektakl će biti ograničen.

Nakon punih deset godina od početka sustavne obnove Kliške tvrđave, događanja ovog vikenda će biti kruna višegodišnjeg truda u popularizaciji, kako su ga u šali danas nazvali 'hrvatskog Camelota'. Naravno, povijest Kliške tvrđave od najranijih ilirskih vremena, pa do Drugog svjetskog rata je superiorna u odnosu na holivudske scenarije, a spektakularna akcija oslobađanja utvrde od Turaka krajem 16. stoljeća kada su se ratnici iz Splita kroz cijevi uvukli u utvrdu je nazvana 'nemogućom misijom'. Osim povijesne zanimljivosti za naše građane i turiste, sa utvrde se otvara predivan i neponovljiv pogled na Split i cijelu srednju Dalmaciju.