'Extiction rebellion'

Klimatski aktivisti u zagrebačkoj Savskoj demonstrirali protiv LNG terminala i plina: 'Hrvatska treba ulagati u obnovljive izvore'

07.07.2022 u 12:11

Bionic
Reading

Aktivisti i aktivistkinje ekološke inicijative Extinction Rebellion "zauzeli" su u četvrtak ulaz u sjedište tvrtke Plinacro u Savskoj ulici gdje su transparentima poručili da Hrvatska mora ulagati u obnovljive izvore energije, a ne u proširenje LNG terminala na Krku

Inicijativa Extinction Rebellion protivi se najavi o udvostručenju kapaciteta terminala za prihvat ukapljenog plina (LNG) u Omišlju na otoku Krku te izgradnji plinovoda do susjednih zemalja. Za navedene projekte očekuje se potpora iz EU fondova u sklopu plana RePowerEU.

„Ovakvi projekti dugoročno za građane Hrvatske znače još veću ovisnost o fosilnom plinu i propuštanje jedinstvene prilike za ulaganja u obnovljive izvore energije i energetsku neovisnost”, poručili su aktivisti.

Europska unija usvojila je plan RePowerEU kojim želi hitno smanjiti ovisnost o ruskim fosilnim gorivima i omogućiti brz napredak zelene tranzicije. Plan je usmjeren je na štednju energije i smanjenje potrošnje fosilnih goriva u industriji i prometu, ubrzano uvođenje obnovljivih izvora energije te diverzifikaciju opskrbe.

Aktivisti su ispred zgrade Plinacroa zatražili da se Hrvatska, umjesto na diverzifikaciju opskre plinom, usmjeri na ulaganje u energiju sunca i vjetra, u energetsku učinkovitost i smanjenje potrošnje energije.

Pokret Extinction Rebellion smatra da se najavljenim ulaganjima na otoku Krku pogoduje privatnim interesima i plinskim kompanijama poput Plinacroa koji je, tvrde, poznat po aferama iza kojih stoji HDZ-ovo vodstvo.

Dodatnu zabrinutost aktivista potakla je jučerašnja potpora Europskog parlamenta prijedlogu za označavanje plina kao održivog goriva u taksonomiji europskih smjernica za investicije. Taj je prijedlog naišao na oštre kritike europskog klimatskog pokreta i znanstvene zajednice.

“Na rubu smo klimatske katastrofe i plin kao fosilno gorivo ne može biti dio rješenja, plin je uzrok problema. Moramo prestati ulagati u sva fosilna goriva odmah.”, naglašavaju aktivisti.