PEKING POD PRITISKOM

Kinezi razapeli Washington zbog vojne potrošnje

08.08.2011 u 13:49

Bionic
Reading

Kineski državni mediji u ponedjeljak su optužili Washington da je golemom vojnom potrošnjom prouzročio dužničku krizu i snižavanje kreditnog rejtinga SAD-a

Zaoštravajući retoriku, kineski mediji napali su SAD i Europu zbog neutaživih potrošačkih apetita i disfunkcionalnih demokratskih sustava koji su proizveli ekonomsku krizu. Agencija Xinhua upozorila je SAD da ne pokušava povećati izvoz i rast slabljenjem dolara, što bi imalo dramatične posljedice na Kinu, gdje je oko 70 posto deviznih rezervi u američkim dolarima.

Analitičar Yuan Peng s Kineskog instituta za međunarodne odnose smatra da ovaj neuobičajeno otvoreni napad na Zapad reflektira zabrinutost kineskih čelnika, koji su se našli pod golemim pritiskom medija i javnosti. Peng navodi da će se kineska vlada morati obratiti narodu, zabrinutom zbog činjenice da je Kina najveći strani posjednik američkih obveznica i da je sigurnost tog duga sada dovedena u pitanje.

'Od raspada Sovjetskog Saveza, SAD se kao jedina svjetska supersila oslanjao na svoju vojnu silu i miješao se svugdje u međunarodne odnose, šireći svoju hegemoniju i ne vodeći računa može li gospodarstvo to pratiti', stoji u komentaru Xinhue.

'Sada je pravo vrijeme da SAD, zarobljen u gospodarskoj krizi, promisli o svojim dominirajućim stavovima i djelima', piše Xinhua, zahtijevajući od Washingtona da promijeni vanjsku politiku.

Povećano ulaganje u kinesku vojnu mašineriju proizvelo je nelagodu među kineskim susjedima, ali i u Washingtonu, čija je vojska desetljećima prisutna u azijsko-pacifičkoj regiji.

Kina je objavila da će ove godine na obranu potrošiti oko 93,5 milijardi dolara, dok je Pentagon u veljači za 2012. zatražio rekordne 553 milijarde te Obamina administracija traži načine rezanja vojnog proračuna.

Kineski čelnici, svjesni da bi njihove riječi mogle potresti financijska tržišta, suzdržaniji su u izjavama od komentatora državnih medija. Dužnosnici iz Pekinga nisu komentirali snižavanje kreditnog rejtinga SAD-a. Mediji, međutim, ne prestaju s upozorenjima o potencijalnoj šteti koju Kini može nanijeti dužnička kriza u SAD-u i Europi.

'Mora se shvatiti, ako SAD, Europa i ostale razvijene ekonomije ne prihvate odgovornost i nastave se vrtjeti oko svojih sebičnih interesa, to će ozbiljno ugroziti stabilan razvoj globalne ekonomije', komentar je People's Dailyja, vodećeg glasila kineske Komunističke partije.

'Ljudi imaju sve veće bojazni o odlučnosti zapadnih nacija, što je također ozbiljno naštetilo globalnom povjerenju ulagača u oporavak ekonomije i povećalo tržišna previranja.'

Ironično, najnovije reakcije iz Kine dodatno pritišću dolar i mogle bi u konačnici obezvrijediti kineske devizne rezerve.