PARLAMENTARCI U ZAGREBU

'Kinezi će doći u Hrvatsku ako mogu profitirati'

10.05.2011 u 16:21

Bionic
Reading

Kineska vlada promovirat će jačanje gospodarske suradnje s Hrvatskom, ali je kinesko gospodarstvo tržišno i njezini poslodavci investirat će ako u Hrvatskoj mogu ostvariti profit, poručili su u utorak u Zagrebu kineski parlamentarci koji su posjetili Hrvatski sabor

'Kina je tržišna ekonomija i potrebni su izravni pregovori između poduzetnika. Ako kineski poduzetnici misle da mogu ostvariti profit, bit će zainteresirani razgovarati s hrvatskim partnerima o ulaganjima', rekao je Hini predsjednik Odbora za vanjsku politiku Svekineskog narodnog političko-savjetodavnog vijeća Zhao Jinjun.

'No nije samo ključna tržišna ekonomija, nego i dobri politički odnosi Hrvatske i Kine, koja pridaje veliku pozornost odnosima s Hrvatskom', dodao je Zhao nakon razgovora s predsjednikom saborskog Odbora za vanjsku politiku Franom Matušićem.

Kineski dužnosnik je rekao da je Hrvatska u fazi ubrzanog razvoja infrastrukture i upravo tu vidi mogućnost dolaska kineskog kapitala.

'Kineske tvrtke na području visoke gradnje i infrastrukture imaju znanje, tehnologiju i kapital i imaju sve uvjete za ulaganje u inozemstvo', rekao je Zhao.

Iznio je podatak da Kina prije 30 godina uopće nije imala autoceste, a danas ih ima 70.000 kilometara te je prva u svijetu po korištenju brze željeznice, koja doseže brzinu od 380 km/h.

Po Zhaovim riječima, s površinom od 56.000 četvornih kilometara i 4,5 milijuna stanovnika, Hrvatska bi se trebala orijentirati na suradnju s kineskim lokalnim samoupravama, pokrajinama i gradovima. 'Postoji pet parova prijateljskih gradova i pokrajina pa se na toj platformi može uspostaviti konkretnija gospodarska suradnja', rekao je Zhao.

On sam dolazi iz grada Qingdaoa, grada prijatelja Rijeke, koji se nalazi u pokrajini Sendo površine 150.000 četvornih kilometara, s obalom dugom 7.000 kilometara i 90 milijuna stanovnika i treća je po gospodarskoj snazi u Kini.

Matušić je istaknuo da je Kina respektabilna zemlja u svakom pogledu, od veličine do gospodarskih mogućnosti.

'Hrvatska treba tražiti svoju šansu u uzajamnom povjerenju i uz uzajamnu korist. To je posebno važno jer je Kina jedna od zemalja koja najviše investira i njihovi investitori su dobrodošli u Hrvatsku', naglasio je Matušić.