ŽESTOKI NEMIRI

Kinezi bježe iz Vijetnama pred linčom

19.05.2014 u 10:34

Bionic
Reading

Peking je u ponedjeljak nastavio evakuaciju tisuća kineskih državljana koji se nalaze u Vijetnamu, nakon žestokih nemira do kojih je došlo prošli tjedan, po državnim medijima.

Najžešći nemiri zabilježeni unazad više desetljeća u Vijetnamu već su natjerali Peking da vrati u domovinu više od 3000 svojih državljana, a 4000 Kineza čeka u ponedjeljak evakuaciju, izvješćuje Global Times.

Dva kineska broda doplovila su u ponedjeljak ujutro u vijetnamsku pokrajinu Ha Tinh a trebala bi se vratiti u Kinu tijekom večeri, istaknuo je Narodni dnevnik, list Kineske komunističke stranke. Po agenciji Xinhua, brodovi bi trebali 'vratiti u zemlju radnike napadnute u najnovijim nemirima'. Otpočeo početkom prošlog tjedna na jugu Vijetnama, val nemira pokrenut je premještanjem kineske naftne platforme u vode otočja Paracel na koji pravo polažu obje komunističke zemlje.

U valu nasilja koje se očitovalo požarima i pljačkom tvornica i ureda 'kineskih' tvrtki, dva Kineza su poginula a oko 140 ih je ozlijeđeno.

Nakon nekoliko upozorenja Pekinga u kojima se preporučivalo kineskim državljanima da izbjegavaju putovanje u Vijetnam, glavni kineski prijevoznici prekinuli su putovanja u tu zemlju, izvijestila je u ponedjeljak Xinhua.Vijetnamske snage pokušavaju smiriti situaciju raspoređivanjem policijskih kordona. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u nedjelju prekid nekoliko programa bilateralne razmjene.