CENZURA NA DJELU

Kineskom novinaru koji je istraživao 'Veliku glad' zabranjen izlazak iz zemlje

15.02.2016 u 22:40

Bionic
Reading

Kineskom novinaru Yang Jishengu, autoru knjige 'Grobnica' koja obrađuje razdoblje poznatije kao Velika glad koje je odnijelo desetke milijuna života, vlasti u Pekingu zabranile su izlazak iz zemlje nakon što je dobio nagradu američkog sveučilišta Harvard koja bi mu trebala biti uručena idući mjesec

Umirovljeni novinar kineske državne novinske agencije Xinhua, naime, proteklog je prosinca dobio prestižnu nagradu Louis M Lyons za svoj, kako objašnjavaju na sveučilištu, neustrašivi istraživački rad u kojem je obradio jednu od najvećih ljudskih katastrofa 20. stoljeća.


Yang u 'Grobnici' na gotovo 1.200 stranica istražuje razdoblje od 1958. do 1961. tijekom kojeg je gotovo 36 milijuna ljudi umrlo od gladi, među kojima i njegov otac. To trogodišnje razdoblje službeni Peking naziva velikom prirodnom katastrofom, a kao glavne krivce za katastrofu režim Mao Ce Tunga označio je muhe, štakore, komarce, a posebno vrapce koje su Kinezi gotovo istrijebili u akciji nazvanoj 'Uništenje četiriju štetočina'.

Mao je, naime, naredio svakom stanovniku najmnogoljudnije države na svijetu da odmah izađe iz svoje kuće i krene u realizaciju najveće akcije uništavanja štetočina te je u dvije godine akcije ubijeno oko milijardu vrabaca pa je samim time narušena prirodna ravnoteža te se povećao se broj kukaca, naročito skakavaca koji su poharali usjeve i uzrokovali katastrofalnu glad.

Razmjere katastrofe koju naziva kineskim skrivenim holokaustom Yang je proučavao petnaestak godina te je u tom razdoblju intervjuirao desetke tisuća preživjelih, no knjigu očekivano nije mogao izdati u Kini.
Tajnim kanalima Yang je knjigu 2008. poslao izdavaču u Hong Kong, nakon čega je 'Grobnica' dobila desetak svjetskih izdanja i isto toliko nagrada, među kojima je i prestižna švedska nagrada Stieg Larsson.

Zabranu putovanja izvan zemlje nije osjetio samo Yang, već i mnogi drugi akademici, novinari, pisci, odvjetnici i aktivisti koji kritički progovaraju o političkom ozračju i Kini, a nadzor kritičara vlasti u Pekingu naročito je pojačan 2012. kada na vlast dolazi Xi Jinping.

Unazad četiri godine mnogi mladi novinari zbog posvemašnje cenzure napustili su posao, a povjesničarima je zabranjeno korištenje dokumenata iz državnih arhiva, posebice onih koji svjedoče o događajima koje Peking želi prikriti.