OPSEŽNA ISTRAŽIVANJA

Kineski zid dva i pol puta duži

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 06.06.2012 16:03
  • Objavljeno 06.06.2012 u 15:20
Kineski zid

Kineski zid

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock/Getty images (Thinkstock/Getty images)

Veliki kineski zid dva i pol puta je duži nego što se dosad pretpostavljalo, objavila je u srijedu agencija Xinhua

Kineska državna uprava za kulturno nasljeđe (SACH) objavila je da je na temelju opsežnih istraživanja utvrđeno da je ukupna dužina Velikog kineskog zida 21.196 kilometara.

SACH je prije pet godina u suradnji s državnim uredom za kartografiju počeo istraživanje o ukupnoj dužini Kineskog zida. Nakon godinu dana rada objavljeni su privremeni podaci kojima je zid produžen na 8851 kilometar, odnosno na oko dvije tisuće kilometara više nego što se ranije znalo.

Po završetku istraživanja utvrđeno je da se zid proteže kroz 15 kineskih pokrajina i autonomnih regija, a da mu je dužina čak 21.196 kilometara. U dužinu je uključena ne samo zidana fortifikacija nego i druge obrambene građevine, rovovi i prirodne barijere.

Veliki kineski zid počeo se graditi prije više od 2200 godina kao zaštita od stranih osvajača, a kasnije su ga vladarske dinastije nekoliko puta širile i jačale.

Danas je samo 8,2 posto originalnog zida ostalo netaknuto, a ostatak je u lošem stanju, objavila je Xinhua. Veliki kineski zid od 1987. nalazi se na listi svjetske baštine UNESCO-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi