STISLA KRIZA

Kineski vrh štedi na proslavama

05.12.2012 u 21:24

Bionic
Reading

Kineski komunistički vrh obavezao se štedjeti te se odriče crvenog tepiha, luksuznih banketa i drugih ekstravagantnosti rezerviranih za vodeće dužnosnike.

Obećanja o štednji nisu novost jer su pratila sastanke na vrhu, ali su najčešće ostajala mrtvo slovo na papiru, zbog čega je raslo nezadovoljstvo stanovništva bijesnog zbog golemih povlastica koje uživa politička klasa, objavio je u srijedu državni tisak.

Ovaj put vodstvo se odreklo rasipanja državnog novca po završetku sastanka Politbiroa Kineske komunističke partije. Politbiro je jezgra kineske KP kojom predsjeda novi glavni tajnik Xi Jingping, imenovan u studenome na partijskom kongresu.

Odlukom 25-članog Politbiroa zabranjuju se crveni tepisi, natpisi dobrodošlice i cvjetni aranžmani te veliki prijemi tijekom službenih posjeta, navodi se u tekstu.

Ublažava se zatvaranje prometa pri prolasku kolone službenih vozila, koje su redovito bile izvor nezadovoljstva u velikim gradovima.

Izaslanstva na putovanjima smanjuju se, a kada kineski dužnosnici putuju u inozemstvo morat će se odreći mnogobrojnog odbora za doček u odredišnoj zračnoj luci gdje su ih tradicionalno pozdravljali kineski iseljenici i školarci uz crvene zastavice.

Smanjuju se troškovi reprezentacije dužnosnika koji su uživali u banketima sa skupim delicijama i pićima.

Određeno je da dužnosnici moraju biti efikasni i smanjivati birokraciju.

Nakon što je potvrđen za prvog čovjeka Kine, Xi Jingping je 15. studenoga iznenadio prvim govorom koji je održao sa smješkom i izvan uobičajene matrice.

Kineski dužnosnici drže duge govore ozbiljnim tonom i jednoličnom intonacijom.

Xi je preuzevši dužnost obećao jačati borbu protiv korupcije, a ugled KP Kine narušen je aferom visokog dužnosnika Boa Xilaija, koji je trebao dospjeti do samog vrha KP Kine, no osuđen je za korupciju.