SAMO 7,4 POSTO

Kineski gospodarski rast posustaje

16.04.2014 u 12:40

Bionic
Reading

Kinesko gospodarstvo u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježilo najslabiji rast u posljednjih 18 mjeseci, pokazali su u srijedu podaci tamošnjeg statističkog ureda

Rast kineskog gospodarstva u razdoblju od siječnja do ožujka iznosio je 7,4 posto u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, nakon 7,7-postotnog rasta u zadnjem tromjesečju lani, objavio je u srijedu državni zavod za statistiku.

Riječ je o najslabijem rastu kineskog gospodarstva na godišnjoj razini od trećeg tromjesečja 2012., kada je rast bio također u visini 7,4 posto, pokazuju podaci statističkog ureda.

'Usporavanje kineskog gospodarstva odraz je transformacije ekonomskog režima', tumači Sheng Laiyun iz statističkog ureda. 'Nema bitnih promjena u trendu poboljšanja aktivnosti kineskog gospodarstva. Gospodarstvo i dalje postojano ide u očekivanom smjeru', napominje.

Kineska vlada isključila je mogućnost uvođenja značajnijih poticajnih mjera kako bi se suzbilo povremeno slabljenje rasta, signalizirajući da je usporavanje aktivnosti očekivan rezultat njezinih reformskih nastojanja, premda neki analitičari drže da će drugo najveće svjetsko gospodarstvo i dalje gubiti zamah.

U odnosu na prethodno tromjesečje kinesko gospodarstvo poraslo je za 1,4 posto, bilježeći najslabiji rast u posljednje dvije godine, a to prema tumačenju stratega u banci Credit Agricole Dariusza Kowalczyka odgovara stopi rasta na godišnjoj razini od 5,8 posto.

'To naglašava intenzitet usporavanja na početku nove godine', kazao je.