NA SIGURNOM

Kineski disident u bolnici u pratnji veleposlanika SAD-a

02.05.2012 u 14:56

Bionic
Reading

Slijepi kineski aktivist Chen Guangcheng, koji je 22. travnja pobjegao iz kućnog pritvora i sklonio se u veleposlanstvo Sjedinjenih Država u Pekingu, stigao je u srijedu u bolnicu u pratnji američkog veleposlanika i ostat će živjeti u Kini na "sigurnom mjestu", prenijeli su strani mediji

Chen je u bolnicu stigao u pratnji američkog veleposlanika Garyja Lockea koji je tijekom vožnje telefonski nazvao dnevnik The Washington Post (WP), a zatim predao slušalicu aktivistu koji se predstavio riječima "Ovdje Chen Guangcheng", piše list.

Dnevnik ističe kako je to prvo priznanje da je Chen dobio američku diplomatsku zaštitu i podsjeća da slučaj pada u nepovoljnom trenutku uoči američko-kineskog godišnjeg bilateralnog strateškog i gospodarskog susreta na kojem sudjeluju američka državna tajnica Hillary Rodham Clinton i ministar financija Timothy Geithner.

"Želio bih vas zagrliti", rekao je Chen državnoj tajnici koja je stigla u Peking, prenio je američki dužnosnik pod uvjetom da ostane neimenovan, javlja agencija AFP.

U bolnici Chaoyang, Chen je odveden na VIP odjel u koji su novinarima pristup spriječili zaštitari i policija u civilu. Visoki američki dužnosnik rekao je da je "Chen Guangcheng došao u bolnicu na liječenje i kako bi se sastao sa svojom obitelji".

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova ukorilo je Washington zbog "nepravilnog postupanja" što je "potpuno neprihvatljivo Kini" i osudilo je "američku metodu uplitanja u kinesko unutarnje pitanje" te "zatražilo ispriku", prenijela je priopćenje agencija Xinhua.

WP piše da Chenov slučaj donosi osjetljivu diplomatsku dilemu. Chen zapravo nije zatražio azil, već želi ostati u Kini i boriti se za ljudska prava, no prijeti mu uhićenje ako odluči napustiti veleposlanstvo a da ne dobije formalna jamstva za svoju sigurnost.

Chen nije optužen ni za kakav zločin. U videoporuci premijeru Wenu Jiabaou upućenoj nakon što je izbjegao iz kućnog pritvora u kojem proveo 19 mjeseci, traži da mu vlasti pokrajine Shandong ukinu takvu mjeru.

Chen, samouki odvjetnik koji se proslavio kampanjom protiv prisilnih abortusa u Kini gdje se još provodi politika jednog djeteta, bio je zatvoren u svom rodnom selu Linyi u istočnoj pokrajini Shandong od rujna 2010. kada je pušten iz zatvora.