PRIMJER DJECI

Kineska milijunašica unatoč bogatstvu i dalje čisti ulice

09.01.2013 u 14:58

Bionic
Reading

Gotovo četiri desetljeća radila je kao poljoprivrednica, kuharica, vozačica kamiona i čistačica, no nije joj dosta. Iako je u međuvremenu stekla milijunsko bogatstvo i dalje šest dana u tjednu odijeva narančasti kombinezon i odlazi čistiti ulice u kineskom gradu Wuhanu, piše Telegraph

Riječ je o 53-godišnjoj Kineskinji Yu Youzhen, koja je prodajom zemljišta vladi izgradila carstvo nekretnina koje uključuje 17 stanova i vrijedi oko 10 milijuna yuana (nešto više od 9 milijuna kuna). Unatoč tome i dalje radi posao koji joj donosi oko 1300 kuna na mjesec, jer želi biti dobar primjer svojoj djeci.

'U poslu nije važna samo plaća, on vam omogućava da se usredotočite. Lijenost jača razne loše navike', ispričala je Yu za list Wuhan Evening News.

'Ljudi trebaju raditi do kraja života, inače im život postane besmislen', smatra Yu.

Ništa od toga nije neobično za radnicu koja, po riječima njezinog šefa, u 14 godina staža nikad nije zakasnila na posao te je uzela samo tri slobodna dana, i to za pogrebe svog oca i svekrve. Nakon što je priča o njoj objavljena u novinama postala je svojevrsna zvijezda u Kini, čije su je vlasti predstavile kao vrhunski primjer uzornog radnika.

'Želim biti uzor svojoj djeci', priča Yu, čiji je 33-godišnji sin Liang imao mnogo lošije radne navike pa se uglavnom izležavao na kauču.

'Moj sin je jednom dva mjeseca bio doma, a ja sam ga za to vrijeme grdila. Sada mu ide prilično dobro. Poslije mi je rekao da sam u pravu. Bojala sam se da će se družiti s lošim ljudima i upropastiti našu obitelj', kaže Yu.

Yu Youzhen