310 POSTROJENJA

Kina ukida radne logore za 'preodgoj'

07.01.2013 u 11:53

Bionic
Reading

Kina će ukinuti svoj kontroverzni sustav prisilnih radnih logora za reedukaciju, pišu u ponedjeljak kineski mediji pozivajući se na šefa kineske službe sigurnosti, što će biti prvi korak u reformama koje je obećao novi čelnik komunističke partije Xi Jinping

Kineski dužnosnici obvezali su se da će reformirati kontroverzni sustav 'reedukacije radom' koji je na snazi od 50-ih godina i policiji i drugim sigurnosnim službama daje ovlasti da bez optužnice zatvore ljude do četiri godine.

'Korištenje sustava reedukacije radom završit će ove godine nakon odobrenja Stalnog odbora Svenarodnog kongresa (parlamenta)', javila je u ponedjeljak kineska televizija CCTV, pozivajući se na novoizabranog čelnika partijskog Odbora za politička i pravna pitanja Menga Jianzhua.

Vijest je potvrdio i ugledni časopis 'Caixin', ali nikakve druge pojedinosti nisu objavljene.

Sustav radnih logora za reedukaciju uveden je u kineski pravni sustav 50-ih godina. Uglavnom je služio za političke i vjerske disidente i za sitnije kriminalce. Procjene broja osoba koje su prošle kroz njih varira od nekoliko stotina tisuća do nekoliko milijuna.

List 'China Daily' je prije pet godina objavio da u Kini ima 310 reedukacijskih logora.