INTERFAX CITIRA JANUKOVIČA

'Kina u Ukrajinu ulaže osam milijardi dolara'

05.12.2013 u 19:44

Bionic
Reading

U četvrtak potpisani sporazumi s Kinom mogli bi u Ukrajinu donijeti osam milijardi dolara investicija, rekao je ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič, prenosi novinska agencija Interfax iz Pekinga

'Dokumenti koje smo danas potpisali šire našu gospodarsku suradnju. Još nismo izračunali koliko je to novca. Ali ranije kalkulacije govore o otprilike osam milijardi dolara investicija', rekao je Janukovič.

Na internetskoj stranici ureda predsjednika navodi se da se radi o projektima u zrakoplovstvu, brodogradnji, poljoprivredi, energetici i gradnji cesta.

Ukrajina ima velikih problema u financiranju svog golemog deficita, a procjenjuje se da će joj iduće godine trebati 17 milijardi dolara za otplatu dugova i za uvoz plina.

Odustajanje od potpisivanja trgovinskog sporazuma s EU-om i odluka da osnaži gospodarske veze s Rusijom izazvali su masovne prosvjede u glavnom ukrajinskom gradu Kijevu.

Analitičar Timothy Ash iz banke Standard Bank sumnja da će sporazumi s Kinom značajno utjecati na ukrajinsko gospodarstvo.

'Ukrajini u ovom trenutku treba gotovina, oko 10 do 15 milijardi dolara da bi se osjetili neki učinci', rekao je Ash.