GOSPODARSTVO PATI

Kina tvrdi kako plaća najvišu cijenu zbog UN-ovih sankcija Sjevernoj Koreji

08.08.2017 u 17:14

Bionic
Reading

Kina će platiti najvišu cijenu za nove UN-ove sankcije uvedene Sjevernoj Koreji zbog svojih bliskih gospodarskih veza s tom zemljom, no uvijek će podupirati rezolucije te međunarodne organizacije, izjavio je u utorak kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi

Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno je u subotu uvelo nove sankcije Sjevernoj Koreji zbog nastavka pokusa s projektilima, što bi za trećinu moglo smanjiti tri milijarde dolara vrijedan godišnji izvoz te izolirane zemlje. 

U govoru održanom u ponedjeljak na regionalnom forumu o sigurnosti u Manili, Wang je kazao kako je nova rezolucija UN-a znak protivljenja međunarodne zajednice nastavku testiranja projektila, stoji u priopćenju ministarstva vanjskih poslova.

'S obzirom na tradicionalne gospodarske veze Kine i Sjeverne Koreje, najveću će cijenu u ovom slučaju platiti upravo Kina', rekao je Wang, dodajući kako će Kina 'kako bi zaštitila međunarodni sustav te mir i stabilnost u regiji, u potpunosti primijeniti sve relevantne rezolucije'.

Kina, glavni sjevernokorejski saveznik, u nekoliko je navrata isticala da je za primjenu oštrijih UN-ovih rezolucija u Sjevernoj Koreji, dodajući da one ne bi smjele utjecati na 'uobičajenu' trgovinu ni na život stanovnika te zemlje. 

'Na ovaj način šaljemo vrlo snažnu zajedničku poruku', rekao je za NBC američki veleposlanik pri UN-u Nikki Haley, dodavši da će Washington pratiti primjenu sankcija. 

Američki predsjednik Donald Trump pohvalno je govorio o članicama UN-a koje su se ujedinile kada je posrijedi sjevernokorejski program projektila. 

'Nakon neuspjelih višegodišnjih pokušaja, zemlje su ujedinjene kako bi konačno upozorile na opasnosti što ih predstavlja Sjeverna Koreja. Moramo biti odlučni', napisao je Trump na Twitteru.

Haley je kazao da Trump na 'stolu drži otvorenima sve karte' kada je posrijedi odnos sa Sjevernom Korejom, a kada je riječ o njezinu čelniku Kim Jong Unu, on mora biti siguran u to hoće li izaći kao pobjednik ako udari na Sjedinjene Države.