uoči susreta bidena i putina

Kina poziva na smanjivanje nuklearnog arsenala i napredak u iranskim pregovorima

11.06.2021 u 13:33

Bionic
Reading

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi pozvao je na ukidanje sankcija Iranu, a Sjedinjene Države i Rusiju da smanje svoj nuklearni arsenal u petak, nekoliko dana prije nego što će se američki predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin sastati u Ženevi.

Wang je u svom obraćanju na Konferenciji o razoružanju koju su podržali i Ujedinjeni narodi, rekao da su "jednostrani postupci nasilja SAD-a glavni uzrok iranskog nuklearnog pitanja".

"Za povratak (nuklearnom) sporazumu s Iranom, ukidanje sankcija Iranu je prva prirodna stvar koju moraju učiniti", rekao je Wang.

Dodao je i da dok su nuklearni pregovori Irana i SAD-a u Beču u "konačnom sprintu", strane uključene u Iranski nuklearni sporazum iz 2015., moraju udvostručiti diplomatske napore kako bi "vratile sporazum na pravi put".

Inače, bivši predsjednik Donald Trump za vrijeme svog mandata 2018. je povukao Sjedinjene Američke Države iz sporazuma i zatim ponovno uveo američke sankcije Teheranu.

Američki veleposlanik za razoružanje Robert Wood pozvao je Kinu da se uključi u razgovore o smanjenju rizika i strateškoj stabilnosti, rekavši kako žali što su američki napori "odbijeni".