ŠPEKULACIJE SIROVINAMA

Kina potiče nestašicu rijekih metala

26.10.2010 u 15:50

Bionic
Reading

Njemačku teško pogađa nestašica rijetkih metala i vlada bi trebala spriječiti špekulacije sirovinama, upozorio je u utorak ministar gospodarstva Rainer Bruederle

Njemačka industrija elektronike tvrdi da je stanje na tržištu rijetkih metala, koji se koriste za proizvodnju čitavog niza proizvoda utemeljenih na sofisticiranoj tehnologiji, postalo kritično zbog kineskog ograničenja izvoza. Kina inače podmiruje 97 posto svjetskih potreba za tim sirovinama.

'Na nas snažno utječe stanje na tržištu energetskih resursa i rijetkih metala, kojih ponestaje', rekao je njemački ministar na konferenciji o sirovinama u Berlinu.

'Bujanje špekulacija oduzima tlo pod nogama gospodarstvu', kazao je. 'A to je štetno za proizvodnu industriju. Cjenovni okviri moraju i dalje biti naš prioritet'.

Nijedan službeni predstavnik Kine nije prisustvovao konferenciji čiji je domaćin bilo udruženje njemačke indstrije BDI.

Dominacija Kine na području rijetkih metala koji se koriste za proizvodnju proizvoda utemeljenih na sofisticiranoj tehnologiji privukla je veću pozornost međunarodne javnosti nakon izvješća da je vlada u Pekingu obustavila isporuke, vjerojatno iz politički motiviranog inata.

Rijetki metali obuhvaćaju 17 minerala magnetskih, svjetlucavih i drugih svojstava i koriste se za proizvodnju hard diskova, magneta, lasera i drugih uređaja važnih za računarstvo, čistu energiju i u vojne svrhe.