ČISTE GLASINE

Kina opovrgava da je Jiang Zemin umro

07.07.2011 u 10:41

Bionic
Reading

Kineski državni mediji opovrgnuli su u četvrtak glasine da je bivši kineski predsjednik Jiang Zemin preminuo, što je objavila televizijska postaja Asia Television iz Honga Konga, potaknuvši val nagađanja o smjeni na kineskom državnom vrhu koja se očekuje iduće godine

Asia Television vijest je objavila u srijedu navečer, no ubrzo ju je povukla jer nije dobila službenu potvrdu.

'Nedavna izvješća nekih medija o smrti Jianga Zemina od bolesti čiste su glasine', javila je službena agencija Xinhua pozivajući se na dobro obaviještene izvore.

Jiang (84) je lošeg zdravlja. Tri izvora bliska kineskom vodstvu kazala su Reutersu da je doživio srčani udar i da se nalazi na odjelu intenzivne njege vojne bolnice u Pekingu.

Zdravstveno stanje kineskih čelnika plodno je tlo za glasine o promjenama u ravnoteži vlasti. Sadašnji predsjednik Hu Jintao potkraj iduće godine odlazi u mirovinu, što će izazvati velike promjene u državnom vrhu, a glasine o Jinagovom zdravlju naglašavaju neizvjesnost u tom pogledu. Pretpostavljeni Huov nasljednik je Xi Jinping, političar nove generacije koji je 2007. godine imenovan potpredsjednikom države.

'Nove čelnike biraju stari čelnici. Jiang je važan dio tog izbornog tijela. Kada on umre, ostali postojeći lideri postaju utjecajniji', rekao je Reutersu Zheng Yongian, profesor kineske politike na Svečilištu u Singapuru. Novi lider bi također mogao izravnati račune s nekim svojim suparnicima koji su povezani s Jiangom, dodao je Zheng, podsjećajući da je tako i sam Jiang ojačao svoju vlast 1997. nakon smrti Deng Xiaopinga