MASOVNA OBOLJENJA

Kina napokon priznala: 'Sela karcinoma' postoje

22.02.2013 u 22:18

Bionic
Reading

Kinesko ministarstvo okoliša priznalo je postojanje takozvanih 'sela karcinoma' nakon godina javnih nagađanja o pogubnom utjecaju onečišćenja na određenim područjima, javlja u petak BBC

Aktivisti za zaštitu okoliša godinama tvrde da su stope oboljelih od karcinama u nekim selima u blizini tvornica i zagađenih tekućica jako porasle. Ministarstvo okoliša u svom posljednjem izvješću navodi da je u Kini raširena proizvodnja i potrošnja štetnih kemikalija koje su zabranjene u mnogim razvijenim zemljama.

'Toksične kemikalije prouzročile su mnoge hitne situacije vezane za onečišćenje vode i zraka', stoji u izvješću. Također se navodi da takve kemikalije mogu predstavljati dugoročnu prijetnju ljudskom zdravlju i to se izravno povezuje s takozvanim 'selima karcinoma'.

'Postoje čak neki ozbiljni slučajevi zdravstvenih i socijalnih problema kao što je pojava sela karcinoma u pojedinim regijama', ističe se u izvješću, ali se ne pojašnjava izraz 'selo karcinoma'.

Kina se susreće s rastućim nezadovoljstvom javnosti zbog zagađenja zraka i industrijskog otpada kao posljedica industrijskog razvoja. Medijska izvješća o uvjetima života u tim "selima karcinoma" su vrlo česta. Godine 2009. jedan je kineski novinar objavio zemljovid na kojem su obilježena ta navodno pogođena sela.

Godine 2007. BBC je izvijestio o znanstveniku koji je proučavao utjecaj zagađenja u selu Shangba na jugu Kine. Otkrio je visoke koncentracije otrovnih teških metala u vodi, vjerujući da postoji izravna veza između učestalosti raka i rudnika u regiji.

No, da sada je od vlade stizalo malo komentara na takve optužbe. Aktivist za zaštitu okoliša Wang Canfa, koji vodi centar za zagađenje zraka u Pekingu, izjavio je za AFP kako je to prvi put da se fraza 'sela karcinoma' pojavila u dokumentu jednog ministarstva. U siječnju su Peking i nekoliko drugih kineskih gradova bili prekriveni smogom koji je daleko premašio razine koje dopušta Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).