ŽALJENJE UMJESTO ISPRIKE

Kina na nogama zbog posjete Japanaca kontroverznom svetištu

22.04.2015 u 10:16

Bionic
Reading

Više od 100 japanskih parlamentaraca posjetilo je u srijedu svetište Yasukuni u Tokiju, uz opasnost da ponovno izazovu ljutnju Kine i Južne Koreje koje to svetište smatraju simbolom vojničke prošlosti Japana. Japanski premijer Shinzo Abe izrazio je u srijedu na summitu Azija-Afrika u Džakarti 'duboko žaljenje' zbog agresije njegove zemlje tijekom Drugog svjetskog rata, no nije se ispričao što bi moglo naljutiti Kinu i Južnu Koreju

Ukupno 106 zastupnika i senatora iz različitih stranaka bilo je u grupnom posjetu povodom festivala proljeća, uoči 70. obljetnice poraza Japana na kraju Drugog svjetskog rata. Nijedan ministar konzervativne vlade Shinza Abea nije, međutim, sudjelovao u tom posjetu.

Posjet se odvijao rano ujutro, a parlamentarci su u tom šintoističkom svetištu odali počast dušama oko 2,5 milijuna mrtvih za domovinu. Ondje su, međutim, zabilježena imena i 14 ratnih zločinaca koje su saveznici osudili poslije 1945., odakle potječe ljutnja Pekinga i Seula.

Južna Koreja je u srijedu izrazila 'duboko razočaranje i žaljenje'.

'Činjenica da visoki japanski dužnosnici nastavljaju slati darove ili posjećivati svetište, simbol japanske kolonijalne agresije, 70 godina nakon završetka rata, dokazuje da je Japan još uvijek nesposoban suočiti se s vlastitom poviješću', priopćeno je iz južnokorejskog ministarstva vanjskih poslova.