VIŠAK VOJNIKA

Kina je tvrtkama dala 'ponudu koju ne mogu odbiti'

29.12.2015 u 10:51

Bionic
Reading

Kineska vlada poručila je državnim kompanijama da moraju pomoći u zapošljavanju vojnika koji su otpušteni zbog reforme vojske i tako doprinesu modernizaciji vojske i socijalnoj stabilnosti

Kineski predsjednik Xi Jinping je neočekivano najavio u rujnu da će smanjiti broj vojnika u oružanim snagama za 300 tisuća, ili oko 13 posto, a koje trenutno broje 2,3 milijuna vojnika i najveća su vojska u svijetu.

Rezovi dolaze u vrijeme povećane gospodarske neizvjesnosti u Kini jer se rast usporava, burza slabi, a vodstvo se bori s bolnim, ali nužnim gospodarskim reformama.

Kina je već ranije bila suočena s prosvjedima demobiliziranih vojnika koji su se žalili na nedostatak podrške u pronalaženju radnih mjesta ili pomoći s financijskim problemima.

Službeni dnevni list Liberation Army Daily objavio je u utorak da su Komisija za nadzor imovine i administraciju i Ministarstvo civilnih poslova naredili državnim kompanijama da pomognu pronaći posao otpuštenim vojnicima.

'Premještanje i primanje bivših vojnika povezano je s ukupnom slikom izgradnje vojske te društvenog sklada i stabilnosti', navode novine.

Državne tvrtke ne smiju iznositi nikakve 'diskriminirajuće dokumente' usmjerene prema bivšim vojnicima, niti ih odbiti, niti postavljati ograničenja za njihov broj, navodi se u izvješću.

Ta pravila su važne, praktične mjere za pomoć vojnim reformama, navodi se i dodaje da su tvrtke u državnom vlasništvu već  pokazale spremnost da pomognu.