SPORNI POSJET U TOKIJU

Kina i Japan korak do eskalacije napetosti

27.12.2013 u 13:59

Bionic
Reading

Kina mora donijeti protumjere, možda i 'pretjerane', kako bi prikladno odgovorila na posjet japanskog premijera Shinza Abea hramu Yasukuni, ocijenili su u petak kineski državni mediji dok analitičari ukazuju na opasnost eskalacije napetosti

'Ljudima je dosta 'oštrih osuda'', piše dnevni list Global Times u uvodniku aludirajući na službeni prosvjed kineskog ministra vanjskih poslova Wang Yia.

Wang je u četvrtak 'oštro osudio' potez Shinza Abea, prvog japanskog premijera koji je nakon 2006. posjetio sporni hram Yasukuni u središtu Tokija.

Hram Yasukuni u Tokiju posvećen je poginulima u ratu, ali u njemu se odaje počast i japanskim čelnicima koji su na savezničkome sudu poslije Drugoga svjetskog rata proglašeni ratnim zločincima.

'Kina mora poduzeti prikladnu ili blago pretjeranu protumjeru kako ne bi izgledala poput papirnatog tigra', piše list poznat po nacionalističkom tonu.

List predlaže da se Abea i njegove ministre i zastupnike koji su bili u hramu stavi na crnu listu potpuno nepoželjnih osoba i da im se zabrani posjet Kini tijekom pet godina i zaključuje da bi to bilo upozorenje sljedećoj generaciji japanskih političara.