'mukotrpan marš'

Kim spomenuo glad iz 1990-ih u poticanju rada na ublažavanju gospodarske krize

09.04.2021 u 10:30

Bionic
Reading

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un pozvao je dužnosnike vladajuće stranke na "mukotrpan marš", objavili su državni mediji u petak povezujući trenutnu gospodarsku krizu s razdobljem gladi i katastrofe 1990-ih

Kim je upotrijebio izraz "mukotrpni marš" (poznat i kao marš patnje), a rabili su ga dužnosnici na okupljanju građana za vrijeme velike gladi od koje je umrlo 3 milijuna Sjevernokorejaca nakon raspada Sovjetskog Saveza, koji je bio velika potpora komunističkim osnivačima Sjeverne Koreje.

O razdoblju gladi 90-ih često se govori kao o povijesnom događaju koji je posljedica izostanka potpore SSSR-a, prirodnih katastrofa i neuspjeha planskog gospodarstva. ali Kimova očita usporedba s trenutnim problemima dolazi pošto je početkom tjedna rekao da se zemlja suočava s "najgorom situacijom u povijesti".

Te je komentare izrekao u četvrtak u govoru na zatvaranju konferencije za niže dužnosnike Korejske radničke stranke, gdje ih je pozvao da budu proaktivniji i odgovorniji u provedbi plana nove petogodišnje ekonomske aktivnosti u zemlji, usvojenog na kongresu stranke u siječnju.

"Pozivam organizacije Korejske radničke stranke na svim razinama ... da vode još jedan teži 'Mukotrpan marš' kako bi naš narod makar malo oslobodili teškoća", rekao je Kim, prema izvješću državne novinske agencije KCNA.

Izraz "mukotrpni marš" je metafora vladinih dužnosnika u kampanji početoj 1993. kada su pozvali sve građane Sjeverne Koreje da prizovu u sjećanje marš utemeljitelja komunističke dinastije Kim Il Sunga koji je zapovijedao malenom skupinom gerilaca u ratu protiv japanske vojske.

Stranka mora nagraditi odanost naroda i postati mu istinski "sluga", istaknuo je Sungov unuk, sadašnji južnokorejski vođa.

Sjeverna Koreja nije izvijestila ni o jednom potvrđenom slučaju covida-19, ali američki i južnokorejski dužnosnici sumnjaju da je zemlja izbjegla tu bolest.

Zemlja je okončala gotovo sva prekogranična putovanja, ograničila trgovinu i uvela druga ograničenja da spriječi izbijanje epidemije.

Te mjere, u kombinaciji s međunarodnim sankcijama koje su uvedene zbog sjevernokorejskog nuklearnog oružja i balističkih raketa, uzele su danak gospodarstvu zemlje i izazivaju zabrinutost zbog humanitarne krize.

Neovisni stručni panel za nadzor sankcija Ujedinjenih naroda nedavno je izvijestio da međunarodne humanitarne skupine nastoje doći do ranjivih žena i djece u Sjevernoj Koreji koja je zatvorena zbog pandemije, ostavljajući potencijalno stotine tisuća ljudi bez pristupa nužnoj hrani.

Dužnosnik sjevernokorejskog ministarstva javnog zdravstva objavio je izjavu u četvrtak u kojoj opovrgava da ijedno dijete pati od neuhranjenosti te da je cilj takvih izvješća naštetiti imidžu zemlje.