ni na zamrzavanje sukoba

Kijev poručio kineskom izaslaniku: Nećemo pristati na ustupanje teritorija Rusiji

17.05.2023 u 19:22

Bionic
Reading

Ukrajinski ministar vanjskih poslova rekao je kineskom izaslaniku na razgovorima u Kijevu u srijedu da Ukrajina neće prihvatiti nikakve prijedloge za okončanje rata s Rusijom koji bi uključivali gubitak teritorija ili zamrzavanje sukoba.

Li Hui, posebni kineski predstavnik za euroazijska pitanja i bivši veleposlanik u Rusiji, posjetio je Ukrajinu u utorak i srijedu te se sastao s ukrajinskim šefom diplomacije Dmitrom Kulebom, navodi se u priopćenju ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova.

Prvi je to posjet Kijevu visokog izaslanika Kine koja ima sve jače veze s Moskvom od početka invazije Rusije na Ukrajinu u veljači 2022.

"Kuleba je posebnog izaslanika kineske vlade detaljno izvijestio o načelima obnove održivog i pravednog mira temeljenog na poštivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine", priopćilo je ministarstvo.

"Istaknuo je da Ukrajina nije prihvatila nikakve prijedloge koji uključuju gubitak teritorija ili zamrzavanje sukoba", navodi se u priopćenju.

Očekuje se da će kineski izaslanik razgovarati i s dužnosnicima u Rusiji, Poljskoj, Francuskoj i Njemačkoj.

Kina se suzdržala od osude Moskve i ne govori o "invaziji", što je prouzročilo kritike europskih zemalja i SAD-a koji dovode u pitanje vjerodostojnost Kine kao potencijalnog posrednika između zaraćenih strana.