NOVI SASTANAK

Kijev na pregovorima s Moskvom traži prekid vatre i humanitarne koridore

03.03.2022 u 18:11

Bionic
Reading

Ruski i ukrajinski pregovarači ponovno su se sastali u četvrtak, a Kijev je rekao da će tražiti trenutni prekid vatre i humanitarne koridore za evakuaciju opkoljenih Ukrajinaca.

Ukrajinski pregovarač i predsjednikov savjetnik Mihailo Podoljak objavio je na Twitteru fotografiju izaslanstava za konferencijskim stolom na nepoznatoj lokaciji. Ukrajinci su u uniformama i zimskim jaknama, a Rusi nose odijela i kravate.

Podoljak je rekao da će Ukrajina tražiti trenutni prekid vatre, primirje i "humanitarne koridore za evakuaciju civila iz uništenih ili neprestano granatiranih sela/gradova".

Nijedna strana nije sugerirala da očekuje napredak u pregovorima koji je izostao i na prvom krugu pregovora u ponedjeljak u Bjelorusiji.

Stotine ruskih vojnika i ukrajinskih civila ubijeno je otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin poslao svoje snage na Ukrajinu 24. veljače.

Najmanje 22 tijela izvučena su u čevrtak iz ruševina nakon ruskih zračnih napada u ukrajinskoj regiji Černihiv, objavila je na internetu ukrajinska hitna služba.

Dodaju da su spasilački napori u tijeku, ali nisu naveli točnu lokaciju napada. Ranije je regionalni guverner rekao da je najmanje devetero ljudi ubijeno u zračnom napadu na dvije škole i privatne kuće.

Mauripolj, važna luka istočne Ukrajine, opkoljena je i meta žestokih bombardiranja. Nema vode ni struje. Dužnosnici kažu da ne mogu evakuirati ranjene. Gradska vijećnica usporedila je situaciju s opsadom Lenjingrada (danas Sankt Peterburga) u Drugom svjetskom ratu.

Ujedinjeni narodi objavili su da je više od milijun izbjeglica pobjeglo iz Ukrajine u samo sedam dana, što je jedan od najbržih egzodusa stanovništva.

Istovremeno se produbljuje izolacija Rusije u mjeri koje gospodarstvo te veličine to još nije iskusilo.