UHIDBENI NALOG

Kijev izdao potjernicu za poglavarom Ruske pravoslavne crkve

16.12.2023 u 21:58

Bionic
Reading

Ukrajina je izdala simbolički uhidbeni nalog za poglavarom Ruske pravoslavne crkve, patrijarhom Kirilom, kao važnim pristašom ruske invazije na Ukrajinu

Ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova u Kijevu izdalo je potjernicu za crkvenim poglavarom, pravog imena Vladimir Gundjajev. Navedeno je da boravi u Moskvi.

Gundjajeva traži ukrajinska tajna služba SBU, a navedeno je da od 11. studenog izbjegava službene istrage.

Kiril, 77-godišnji moskovski patrijarh optužen je, kako je izvijestila je ukrajinska državna novinska agencija Ukrinform u subotu, za kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine i planiranje, pripremu, pokretanje te izvođenje agresije.

Kirila smatraju bliskim pristašom ruskog predsjednika Vladimira Putina. Poput Putina, patrijarh Kiril zagovara rusko pravo vladavine nad susjednim zemljama u kojima Rusi žive.

U Ukrajini Kiril uživa utjecaj nad svećenstvom i zajednicama koje su vjerne moskovskom patrijarhatu. Ukrajinsko vodstvo stoga je pokušalo ograničiti moć Crkve neprijateljske zemlje.

Prema ukrajinskoj novinskoj agenciji, SBU i Ured ukrajinskog glavnog tužitelja otvorili su kazneni postupak protiv Kirila u studenom.

Prema priopćenju, patrijarh Kiril dio je ruskog vladajućeg kruga i on odobrava rat i koristi ukrajinske zajednice za propagandu.

Patrijarh je dobro zaštićen u Moskvi, tako da je rizik njegova uhićenja nizak.