UPOTREBA KEMIJSKOG ORUŽJA

Kerry o Asadovu nijekanju: dokazi govore za sebe

09.09.2013 u 07:22

Bionic
Reading

Američki državni tajnik John Kerry odbacio je u Londonu izjavu sirijskog predsjednika Bašara al-Asada da ne stoji iza uporabe kemijskog oružja kazavši 'da dokazi govore za sebe' te da se s ministrima Arapske lige suglasio u tome da je Asad prešao 'crvenu liniju'

'Ne postoje dokazi da sam ja upotrijebio kemijsko oružje protiv vlastitog naroda', rekao je Asad u' intervju za televiziju CBS.

'Dokazi govore za sebe', komentirao je pak tu izjavu Kerry u Londonu prije sastanka s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom.

'Asad je korištenjem kemijskog oružja prešao međunarodnu, globalnu crvenu liniju', rekao je Kerry ranije u nedjelju u Parizu gdje je razgovarao s nekoliko ministara iz zemalja članica Arapske lige koji su se s njime suglasili, javlja AFP.

Na sastanku u Parizu bio je i šef diplomacije Saudijske Arabije Saud al-Fajsal koji je potpisao izjavu 12 zemalja iz skupine G20 koje podržavaju 'snažan odgovor' na korištenje kemijskog oružja.

I druge arapske zemlje o tome će se izjasniti i 'svi su shvatili da se odluka mora donijeti u roku od 24 sata', rekao je Kerry.

'Svi smo jedinstveni da je gnusno al-Asadovo posezanje sa kemijskim oružjem koje je usmrtilo stotine nedužnih ljudi, među njima djecu, prelazak međunarodne crvene linije', ustvrdio je.

Prema pisanju BBC-ja arapske su zemlje podijeljene oko vojnih udara na Siriju. Tako su Saudijska Arabija i Katar tomu sklone, no sirijski susjedi Jordan i Libanon daleko su oprezniji jer strahuju da bi se sukob mogao preliti preko njihovih granica.

SAD optužuje sirijski režim za smrt 1.429 osoba otrovnim plinom sarinom korištenim u napadu 21. kolovoza. Međutim, Asad odgovornost prebacuje na pobunjenike koji ga nastoje svrgnuti dvoipogodišnjim ratom s više od 100.000 žrtava dosad, prema UN-ovim podacima.

SAD je sve bliži vojnoj akciji koja bi i regiji trebala pokazati da misli ozbiljno.

'Jasno je da ako mi ne poduzmemo akciju, poruka (libanonskom šijitskom pokretu) Hezbollahu, Iranu, Asadu bit će da nitko ne mari što ste vi prekršili (konvenciju o zabrani korištenja kemijskog oružja) staru 100 godina', rekao je Kerry.

Dodao je da sirijski građanski rat zahtijeva političko rješenje.