RUSKI ANTITERORISTIČKI ODBOR

Kavkaski ISIL-ovci na čelu s jednorukim Čečenom planiraju napade na Rusiju i Europu

29.01.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Terorističke ćelije tzv. Islamske države na čelu s Čečenom Ahmedom Četajevom, zaduženim za novačenje, planiraju terorističke napade u Rusiji i Europi, upozorio je danas ruski Nacionalni antiteroristički odbor

Kako prenose agencije, antiteroristički odbor ima informacije o tome kako bivši irački časnici iz nekadašnjih elitnih postrojbi koje su služile pod Sadamom Huseinom sudjeluju u obuci terorista za napade u Rusiji


'Ruske obavještajne službe imaju informacije o tome da pojedine skupine ISIL-a pripremaju terorističke napade u Rusiji i europskim zemljama', kazao je glasnogovornik ruskog odbora Andrej Pržezdomski.

Kako je precizirao, posebno je aktivna postrojba veličine bojne koju čine novaci s područja sjevernog Kavkaza na čijem je čelu Ahmed Četajev, poznat kao Jednoruki. Skupinu kojom zapovijeda Četajev čine i časnici koji imaju borbena iskustva iz borbi u Siriji.
 
Pržezdomski je kazao da ruska pogranična vojska i obavještajne službe čine sve da zaustave dolazak terorista u i iz Sirije preko Turske. Pritom je naglasio kako je u pograničnim područjima uhićeno stotinjak osoba koje su namjeravale pridružiti se ISIL-u, a 22 njih uhićeno je na ulasku u Rusiju, čime su spriječeni teroristički napadi.

Nedavno je, rekao je Pržezdomski, iz Sirije u Rusiju stigla četveročlana skupina koja je planirala terorističke napade na veće ruske gradove, ali su u međuvremenu uhićeni te čekaju suđenje. Skupina je u Rusiju ušla legalno, našla sigurnu kuću i nabavila dijelove za izradu improviziranih eksplozivnih naprava, na znajući da ih prate ruski agenti.