eskalacija sukoba

Katar: Izrael ne smije dobiti neograničeno odobrenje za ubijanje

24.10.2023 u 10:18

Bionic
Reading

Vladajući katarski emir Tamim bin Hamad Al-Tani u utorak je pozvao međunarodnu zajednicu da ne da Izraelu "neograničeno odobrenje za ubijanje" Palestinaca u borbi protiv Hamasa, u, kako je rekao, opasnoj eskalaciji koja prijeti globalnoj sigurnosti

"Mi kažemo dosta. Izraelu se ne bi smjelo dati bezuvjetno zeleno svjetlo i neograničeno odobrenje za ubijanje", rekao je šeik Tamim bin Hamad Al-Tani u godišnjem govoru na otvaranju savjetodavnog vijeća Šure zaljevske arapske države, što je njegov prvi javni komentar nakon što je Katar poduzeo najnovije napore da posreduje između Izraela i Hamasa.

Palestinsko ministarstvo zdravstva priopćilo je da je broj mrtvih u Gazi premašio 5000 u dva tjedna izraelskih zračnih napada kao odgovor na Hamasov iznenadni napad 7. listopada na južni Izrael, u kojem je islamistička militantna skupina ubila više od 1400 ljudi i zarobila više od 200 talaca.

Otada je bogati proizvođač plina Katar vodio otvoreni dijalog i s Izraelom i s Hamasom koji je doveo do oslobađanja četvero talaca koje je držao Hamas, uključujući dvije Izraelke u ponedjeljak.

"Pozivamo na ozbiljno regionalno i međunarodno stajalište protiv ove opasne eskalacije kojoj svjedočimo, a koja prijeti sigurnosti regije i svijeta", rekao je šeik Tamim.

"Ne prihvaćamo dvostruke standarde i ponašanje kao da se životi palestinske djece ne računaju, kao da nemaju lica ni imena", rekao je.

  • +3
Pojas Gaze Izvor: Profimedia / Autor: Middle East Images/ABACA / Abaca Press / Profimedia