oglasio se i autor

Konačno poznato koliku je gledanost imala serija 'NDH': 'Trebala je biti emitirana puno ranije...'

07.12.2021 u 16:44

Bionic
Reading

Dokumentarna serija ‘’NDH’’, čije je prikazivanje na HTV1 završilo u ponedjeljak, imala je prosječnu gledanost od 13,67 posto SHR-a (share) - postotka gledatelja koji su u tom trenutku bili pred svojim malim ekranima, doznaje se s javne radiotelevizije

Prva od ukupno 12 epizoda serije ''NDH'', autora povjesničara Hrvoja Klasića, bila je prikazana u elitnom terminu na HTV 1 iza 20 sati u ponedjeljak 20. rujna, na početak emitiranja ovogodišnje jesenske sheme HRT-a, a ujedno je bila najgledanija s 16,42 posto sharea.

Početak prikazivanja ''NDH'', ugovorene još prije šest godina, bio je obilježen istupima Klasića, koji je poručio kako je seriju HRT trebao puno ranije emitirati, dok su s HRT-a odbacivali navode o “bunkeriranju”.

‘’Svakom režiseru je valjda najveća čast kada mu film i serija završe u bunkeru, to je ujedno najbolja reklama. Neću sada ulaziti u što se točno dogodilo, samo znam da je ova serija morala biti puno prije završena. Ali nije, i to ne zbog nas kao ekipe, i da je morala puno prije biti prikazana. I opet, ne zbog nas, nego zbog HRT-a’’, kazao je Klasić Hini.

S druge strane, tadašnji v.d. ravnatelja programa HRT-a Renato Kunić demantirao je medijske napise o “bunkeriranju” tog dugo očekivanog i pripremanog projekta.

Serija NDH Izvor: Screenshot / Autor: HRT

‘’Nikad niti jedna emisija tijekom mog mandata ravnatelja programa i mandata mojih kolega urednika nije završila u bunkeru. Općenito, ideja bunkeriranja sadržaja pripada nekim drugim vremenima", ustvrdio je Kunić.

Rekao je kako je serijal ''NDH'' čekao na emitiranje iz više razloga, primjerice i zato što se za 12 epizoda morao naći adekvatan termin, jer je to značilo tri mjeseca emitiranja u tjednom ritmu.

No, Klasić i HRT složili su se da je to dugo očekivani projekt, u kojem je o NDH u dvanaest epizoda govorilo tridesetak doktora znanosti i povjesničara, a bio je i ilustriran s više od dva sata filmskog materijala o NDH iz Hrvatskog slikopisa, otkupljenog od Jugoslavenske kinoteke.

NDH Izvor: Društvene mreže / Autor: HRT