SOBOL PROZVALA ŠEFA HDZ-A

'Karamarko u arhivu kopa po prašnjavim Udbinim dosjeima'

11.06.2015 u 13:44

Bionic
Reading

Saborski zastupnici podržali su danas u raspravi izvješće o radu Nacionalne zaklade za znanost u 2014. No oporba situacijom u znanosti nije presretna te je kritizirala 'sramotno mala izdvajanja za znanost'

Predstavljajući izvještaj, predsjednik Upravnog odbora Zaklade Dario Vretenar kazao je da je Zaklada lani u šest uplata iz državnog proračuna primila ukupno oko 79 milijuna kuna, od čega je 93 posto utrošeno u financiranje znanstvenih projekata.

Taj je iznos za HDZ-ovog Željka Reinera - sramotan. 'Za svekoliku hrvatsku znanost dajemo 79 milijuna kuna. Znate li koliki je to postotak BDP-a? To vam je, vjerovali ili ne, 0,02 posto BDP-a. To je novac koji se otprilike dobiva za jedan jedini europski FP7 projekt', kazao je Reiner.

O tome koliko se vladajuća većina brine za znanost, pokazuje, dodao je, i broj zastupnika tijekom rasprave. No odgovor je ubrzo stigao od SDP-ove Gordane Sobol.

'Počnite i od predsjednika vaše stranke, kolege zastupnika Tomislava Karamarka, i toga koliko je on u ovoj dvorani. Po tome mogu samo zaključiti da njega od svega ovdje, od gospodarskih tema, sudstva, izvještaja raznih, znanosti, zdravlja itd., apsolutno ništa ne interesira jer on uopće nije ovdje. Možda mu se ovih dana može i oprostiti jer pretpostavljam da ima posla u Hrvatskom državnom arhivu kopajući po prašnjavim UDBA-inim dosjeima', rekla je Sobol.

Reiner joj je spočitnuo to da umjesto argumentima napada agresivnošću.

'Kada se nema argumenata, zašto ste vi i vaša većina odlučile da se znanost sramotno malo financira i kada nemate nikakav odgovor na to, onda počinjete politizirati i prelaziti na teme koje nemaju nikakve veze s temom o kojoj danas ovdje razgovaramo', odgovorio je Reiner.